fredag 30 maj 2008

Vad lyfter Norra Botkyrka?

Som jag skrivit om tidigare så ska kommunen bygga ett runt dyrt dagis i Alby som kompensation för en byggnad som tidigare brunnit upp. Ett av skälen för att byggnaden (som ser ut som en idrottsarena i miniatyr) ska vara rund är att Alby och Norra Botkyrka ska få ett lyft. Byggs dagiset i Södra Botkyrka så duger det med ett vanligt rektangulärt dagis, enligt majoriteten i kommunen.

Just den tanken om att det är en spektakulär byggnad eller ett moment som ska lyfta Norra Botkyrka visar på ett feltänk från den styrande majoriteten i Botkyrka och en ovilja i att ta i de verkliga problemen. Vi må ha hur fina byggnader som helst men det hjälper inte om vi inte kan få bukt med de största problemen i Norra Botkyrka nämligen arbetslöshet och en stor boeende segregation. En politik som uppmuntrar företagsamhet och där den enskilde för större inflytande över sin boendemiljö är ett betydligt bättre sätt att lyfta Norra Botkyrka än att bygga ett dagis som ser ut som en minikopia av Allianzarena i München!

torsdag 29 maj 2008

Mälartinget

Jag har varit på Mälarting i Uppsala under två dagar anordnat av Mälardalsrådet. Politiker och tjänstemän från hela Mälardalen träffas för att diskutera i Mälardalen . Vi har varit på seminarium träffats i partigrupper m.m. Jag har varit med på tinget under några år och kan säga att i år var det det bästa tinget hittills. Bra seminarier med bra inbjudna gäster (bla folkpartisten Anders Johnson). Det är alltid roligt att få träffa andra folkpartikompisar vid dessa tillställningar.

Men den stora frågan är har vi nytta av en förening (ja det är faktiskt en förening) som Mälardalsrådet. Det beror på vad vi anser att rådet ska ta upp för frågor. Inom trafikpolitiken tycker jag att rådet har fyllt en funktion bla genom att gemensamt agera för Citybanan. Men i övrigt är det svårt att se hur rådet ska kunna agerat kraftfullt i olika frågor. Finner inte rådet sin roll är risken stor att det bara blir ett organ där politiker och tjänstemän träffas då och då för att ha trevligt.

Nu ska jag iväg till kommunfullmäktige. Hoppas att vi lyckas återremittera sossarnas förslag om byggandet av ett statsnät i kommunen. Jag tycker att det är ett totalt onödigt förslag.

tisdag 27 maj 2008

Hyror

Skriv på mot marknadshyror! Den uppmaningen fick jag från hyresgästföreningen för ca 10 år sedan när jag bodde i Storvreten. Jag följde inte den uppmaningen. Frågor kring hyressättningen är svåra att ta i. Naturligtvis kan man inte införa marknadshyror helt och hållet. Alla attraktiva bostäder skulle då bli svårtillgängliga för många. Men större betydelse för lägenhetens läge måste tas.

I Dagens Nyheter kunde man igår läsa att de som bor i s.k. utsatta områden (Tensta eller Fittja för att ta några exempel) lägger en betydligt högre andel av sin inkomst på hyran än de som bor på Östermalm. Vissta de som bor på Östermalm har i de allra flesta fall högre inkomster än den som bor i Fittja. Men ändå pekar detta på att skillnaden i hyra mellan innerstaden och ytterområdena är för små. Att man bor centralt i ett attraktivt läge måste göra avtryck i hyressättningen. Det var därför jag inte skrev på listan från hyresgästföreningen. Marknadshyra för de boende i Storvreten hade inneburit betydligt lägre hyror!

måndag 26 maj 2008

Politiker i polisorgan

Idag ska jag på sammanträde med Södertörnspolisnämnd. Som vanligt har en diger hög med papper sänts ut till oss politiker i nämnden. Det är jättemycket information vi får i polisnämnden men några beslut fattar vi knappast då styrningen av polisen är uppbyggd på ett speciellt sätt.

Alla operativa beslut fattas (självklart) av polisledningen själv och vad en polisnämnd ska syssla med är mycket oklart. Ofta sägs att den politiska makten i ställer ligger hos polisstyrelsen på länsnivå. Jag har även suttit i detta organ och där får man ständigt höra att som politiker kan man inte fatta beslut där heller utan det är rikspolisstyrelsen eller regering som bestämmer.

Jag tycker att det är hög tid att slopa detta konstiga politikerinslag inom polisen. Låt polisen sköta sin verksamhet själva. Den politiska styrningen och kontrollen sköts lika bra genom riksdag och regering.

fredag 23 maj 2008

Platsstols förbud

Jag ogillar allt och alla som lägger ner kraft och själ på att hitta på nya förbud och annat krångel för medborgarna. En av de senaste trenderna är, kan man läsa i Svenska Turistföreningens tidning "Turist", att flera kommuner (dessbättre inte Botkyrka) runt om i Sverige ställer som krav att serveringar som vill ha en uteservering inte får ha helgjutna platsstolar på dessa! Platsmöbler som liknar rotting är dock tillåtna.

Här ser vi ett typiskt förslag på politikers och myndigheters regelkrångel i praktiken. Så hårda krav på företagen så att många företag inte blir startade eller så växer inte de som redan finns. Jag tycker man ska få vilka stolar som helst så länge som man inte blir smutsig när man sitter på dem.

När man ser exempel som detta kan jag undra över var inte alla bekänner sig till den fria marknadsekonomin som jag gör. Men alla får den uppfattning som man själv vill.

För övrigt så hade inte mina utemöbler passerat denna kontroll!

torsdag 22 maj 2008

Integrationsprojektens förbannelse

Det har blåst upp ett herrans liv när det gäller Tidningen Fokus integrationsranking som jag tidigare skrivit om. Ilska har riktats från tidningen men också från andra över att min tidigare medarbetare Sakine Madon har vågat ifrågasätta rapporten. Jag stöder Sakines åsikter till fullo.

Själv är jag verksam i det mintgröna kommunalhuset i Botkyrka och ser alla dåliga projekt i verkligheten, tillskillnad från många andra som sitter och tycker långt härifrån om allt flummigt gulligull. Jag kan intyga att det har funnits tankar på projekt som syftat på att alla invandrarkvinnor skulle få en get. Likaså har det funnits projektpengar till naturguidning för invandrare. Ytterligare exempel, kommunstyrelsens sammanträde i mars blev avbrutet av att clowner rusade in och avbröt sammanträdet med jonglering för att fira cirkusåret (ingen respekt för demokratin)!!! Så är verkligheten i dagens Botkyrka! Listan kan göras lång det finns så många tokigheter som vänsterstyret i Botkyrka pysslar med. Den grundläggande tanken med alla projekt verkar vara för att tala klarspråk att försöka vinna befolkningen i framförallt Norra Botkyrka att rösta på vänstermajoriteten i nästa val så att några politiker kan fortsätta att få ha sina kommunalrådstitlar.

Samtidigt så pekar andra kurvor på fel håll i Botkyrka. Jag har tidigare skrivit om att arbetslösheten är högre i Botkyrka än på andra håll och så sent som igår tog jag upp frågan om det usla företagsklimatet i kommunen. Det är dessa frågor som de ansvariga politikerna borde ta i och inte hålla på med att hylla clownnäsor!

onsdag 21 maj 2008

Stolt men inte nöjd

Brukar ju vara en paroll som sossarna kör med. I Botkyrka kompletterad med att Botkyrka ska vara den bästa kommunen att bo, leva och verka i. I verkligheten är dessa paroller bara rena floskler. Ta företagsklimat t ex Botkyrka har rast ytterligare 49 platser på Svenskt Näringslivs ranking till plats 233 av landets 290 kommuner! För tre år sedan låg Botkyrka på 126 plats.

Så kan det gå när man som majoriteten ensidigt fokuserar på att det är företag inom den s.k. upplevelsenäringen som ska lyftas fram. Andra gör sig icke besvär. Vi får hoppas på ett majoritetsskifte i kommunen 2010 som tar företagarnas villkor på allvar.

tisdag 20 maj 2008

Kravmärkt oj så känsligt!

Såg på TV häromdagen att en morotsodlare på Gotland som satsat på att odla ekologiska morötter troligtvis får sluta med det. Anledningen var att man kommit på att mulljord avger för mycket växthus gaser och då faller hela tanken med den ekologiska odlingen. Detta visar på hur svårt det är att ställa upp regler på hur produkter ska tas fram och ibland tro jag att Kravmärkt eller Rättvisemärkt finns som begrepp bara för att de som kommit på namnet ska få en födkrok.

Botkyrka kommun gick t ex härom månaden med i något som heter Fair Trade City. Detta är också ett begrepp som möt kritik. En rapport utgiven av Timbro, men författad av två studenter på Handelshögskolan respektive Stockholms universitet pekar på brister i rättvisemärkningen. Kritiken gäller främst att för lite pengar når fram till ursprungsproducenten. Det är också svårt för fattiga producenter, genom att det är dyrt, att ansluta sig till en Faitrade Labelling Organization (FLO) dvs ett kooperativ som ska utgöra ”mellanhand” utan att göra vinst.
Rättvisemärket i sig inte förespråkar frihandel. Vilket är något som går emot den för alla liberaler grundläggande tro på den fria marknaden.

måndag 19 maj 2008

Vem är politiker

Tänkte fortsätta lite på gårdagens tema om politikens villkor och arbetssätt. Ofta får man höra att den och den inte är politiker fast man har ett uppdrag eller kanske till och med sitter i kommunfullmäktige. I Botkyrka får man höra det från Tullingepartiet som försvarar att man inte har en åsikt i frågan med att man är ny i politiken, inte är politiker eller att man inte har haft tid att läsa på sina handlingar. Det senare är helt absurt att höra från Tullingepartiets gruppledare då han som gruppledare har 5125 kronor i månaden för detta uppdrag och då kan man inte skylla på att man inte hunnit läsa handlingar eller haft resurser för detta.

Men just det här att man ska framställa sig själv som en vanlig människa och att man är en ickepolitiker är vanligt hos alla "nya" partier oavsett om det är lokala partier eller extrem partier på den politiska höger- eller vänsterkanten. Detta är en farlig inställning. Har Du ett politiskt uppdrag oavsett om det är i en nämnd eller kommunfullmäktige är Du ansvarig för de beslut som fattas. Själv är jag stolt över att vara politiker.

Slutligen. Yes idag är vädret bättre. Det gick att cykla hit till jobbet idag.

söndag 18 maj 2008

Politikens hjältar fritidspolitikern

Jag har förmånen att jobba med politik på heltid, men det skulle aldrig gå om vi inte i Folkpartiet i Botkyrka hade haft alla våra trogna fritidspolitiker. Det är en hel rad medlemmar som lägger mycket arbete på att sitta i en nämnd eller styrelse.

Tyvärr blir allt fler ointresserade av att ta ett politiskt uppdrag. Det är att beklaga. Vill ingen bli fritidspolitiker så är risken stor att allt fler har politiken som sitt enda levebröd. Jag tror att det är dags att avmystifiera fritidspolitikern och förklara att det inte är så farligt att ta ett politiskt uppdrag. Har man ett nämnduppdrag så är det en kväll i månaden som man har sammanträde plus att man helst bör gå på partiets gruppmöte också. Dessvärre är det svårt att få personer som vi inom partiet vill att de ska ta ett uppdrag att förstå detta. Det är för jobbigt, jag har inte tid får man höra. Detta är jättetråkigt att höra.

Tänk om t ex några av de som flera gånger i veckan står och beklagar sig med de andra föräldrarna på sina barns idrottsträningar över den förda fritidspolitiken istället aktivt tog ett politiskt uppdrag och faktiskt försökte påverka det man är missnöjd med. Det är inte så krångligt som media och vissa andra politiker gör gällande att vara politiker. Resultatet blir att de politiska uppdragen koncentreras till ännu färre och då är chansen att ens missnöje kvarstår ännu större.

Tillsist vill jag också klaga på vädret. 4,5 grader och regn inget man frivilligt ger sig ut och cykla i. hade tänkt cykla runt sjön Aspen annars. Får nöja mig med Girot på Eurosport i eftermiddag istället!

torsdag 15 maj 2008

Den sämsta formen av moderat politik

Det kan man uppleva i Täby just nu. Kommunala skolor reas ut till ett underpris. Bra att Kunskapsskolan igår lade ett bud på Skarpängsskolan som är dubbelt så högt som det kommunen erbjudit personalen som vill ta över skolan.

Jag är för att det skapas alternativ i offentlig sektor och ser gärna fler avknoppningar av kommunala skolor, dagis eller äldreboenden. Men i likhet med min kollega i Täby, Mats Hasselgren, anser jag att det måste ske på marknadsmässiga villkor. En kommun kan inte bara ge bort skattebetalarnas tillgångar. Det som moderaterna i Täby nu håller på med är ett politiskt självmål och kommer bara att spela sossarna i händerna i nästa val.

I morgon ska jag åka på utflykt med min sons skola och jag får se om det blir tid över till bloggande då.

onsdag 14 maj 2008

Monolog istället för dialog

I Botkyrka har majoriteten inrättat något som heter dialogforum i de olika kommundelarna. Tanken är att en församling politiker ska träffa medborgarna och diskutera viktiga frågeställningar ute i de olika kommundelarna.

På vissa håll har dessa forum blivit en succé. Från de medborgare som deltagit i dialogforumet i Grödinge/Vårsta har det ställts inte mindre än 88 frågor som man vill ha svar på. Naturligtvis gör kommunens majoritet allt för att försöka fiffla bort dessa. Många av frågorna är obehagliga att ta i för majoriteten då de klart och tydligt visar på att allt inte är så bra i kommunen som den politiska ledningen jämnt försöker att trumma in. I mitt eget dialogforum i Tumba diskuterade tom en majoritetsföreträdare härom veckan att vi som politiker ensamma ska välja de ärenden som diskuteras i forumet och gärna då något abstrakt som det är svårt att ha åsikter om! Folkliga synpunkter såsom gatuunderhåll, snöröjning m.m avfärdas som frågor som dialogforumen är för "fina" att befatta sig med.

Min gissning är att dialogforumen tillkommit av två skäl:
1. För att ett antal politiker ska ha ett uppdrag.
2. Att kommunen stolt ska kunna delta i någon tävling, och gärna få ett pris, för att man bryr sig så mycket om demokratin.

tisdag 13 maj 2008

Vad är integration?

Tidningen Fokus presenterade förra veckan en undersökning som visade att Botkyrka var näst bäst i landet på integration. Ett kriterie för detta sägs vara att kommunen har en så stor andel invandrare!

Visst är det så, men andelen invandrare i sig är inget bra mått på om man lyckats med integrationspolitiken. Tittar vi på arbetslöshetstalen så är Botkyrkas position föga smickrande. Trots att arbetslösheten sjunkit mycket pga den borgerliga regeringens politik så är arbetslöshetstalen mycket högre än såväl läns- som rikssnitt i Botkyrka. Bostadspolitiken är ett annat område där den misslyckade integrationspolitiken i Botkyrka tydligt visar sig. Folk med utländsk bakgrund är i stor grad hänvisad till att bo i miljonprogrammets allmännytta i Norra Botkyrka medan vi med svensk bakgrund i stor grad bor i Södra Botkyrka och på ett eller annat sätt äger vår bostad.

Något annat som är beklagansvärt när det gäller integrationspolitiken är Folkpartiets eget integrationssamråd. Samrådsfrågorna fokuserar vid regelverket för medborgarskap, kontrollen av friskolor samt kriminalisering av barnäktenskap som de vägar som ska skapa integration. Visst det är jätteviktiga frågor. Men ta t ex kriminalisering av barnäktenskap som är en fråga som måste beröra hela samhället och inte enbart ses som ett integrationsproblem. Tyvärr så saknar Folkpartisamrådet liksom tidningen Fokus lösningen på de stora frågorna i integrationspolitiken, nämligen en bättre sysselsättnings- och bostadspolitik.

måndag 12 maj 2008

Allting kostar i Botkyrka

När vi hade kommunstyrelse i förra veckan fick vi höra majoriteten (s+v+mp) att Botkyrka är en djärv kommun som vågar att prova nytt. Det tycker väl alla låter jättebra men problemet är att smakar det så kostar det. Allting blir dyrt i Botkyrka mycket dyrare än i andra kommuner.

Kommunen ska bygga ett nytt dagis i Alby. Bra det behövs, men majoriteten får då för sig att man ska bygga på ett nytt sätt. Byggnaden ska vara rund säger man och då kostar den 20 miljoner kronor mer att bygga än om man byggt ett ordinärt dagis som man t ex gör i Stockholm. Malmsjö skola i Vårsta ska byggas om, fine det var på tiden, men det ska byggas som ett s.k. passivhus. Dyrare än en vanlig byggnad och dessutom saknar byggnaden ordinarie uppvärmingssystem. Efter en kall vinterhelg kommer då skolan att vara utkyld innan lärare och elever men sin kroppsvärme värmer upp huset.

Kommunen ska som sagt våga prova något nytt, men när det gäller vem som ska betala det finns inget nytänkande. 99,5 procent av skatteintäkerna i kommunen går direkt till driften och man tvingas låna till nya investeringar. Så går det om man ska vara långt ifrån lagom!

söndag 11 maj 2008

Fri konkurrens är bra

Häromdagen skrev jag att jag önskade att Apoteksbolaget privatiseras. Det verkar bli så då Riksdagen i torsdags beslöt att tillåta privata apotek. Jättebra men nu gäller det också att se till så att de offentliga monopolet inte ersätts med ett privat dito. Fri konkurrens är alltid bra och gynnar oss som konsumenter.

I en kommunal handling kan jag läsa att det är på väg planer för en utbyggnad av Tumba Centrum. Jättebra för det kommer att innebära bättre konkurrens och ökad valfrihet för oss medborgare. Redan nu händer en del spännande i Tumba Centrum då ytterligare en optiker öppnar om någon vecka. För oss konsumenter innebär det då att vi kan köpa glasögon på tre ställen i centrala Tumba. Vi får ett större utbud av bågar att välja på och priserna hålls nere. Med ett större Tumba Centrum blir konkurrensen också bättre på andra områden.

fredag 9 maj 2008

Ps. Om europadagen

Va bra ett stenkast från Kungsträdgården kan man firar Europadagen på riktigt se här:

9 maj –fira med Folkpartiet!
Tid och plats: Fredagen den 9 maj klockan 15.00-17.00 på Norrmalmstorg

På fredag firas Europadagen till minne av Schumandeklarationen som skrevs under för 58 år sedan och lade grunden till det som nu är Europeiska Unionen. Folkpartiets EU-nätverk firar detta varje år ute bland folket i Stockholm. Kom och fira med EU-tårta, folkdans och sång av Mikael Trolin. Talare är Håkan Jonsson, EU-ministerns statssekreterare och Pavlos Anastasiades, ambassadör för Cypern.

Europadagen och clownnäsor

Idag är det Europadagen. Jag tycker att den är värd att fira. När jag jobbade på Folkpartiets riksdagskansli uppmärksammade vi alltid Europadagen genom seminarier och andra arrangemang. Det var alltid roligt att då i början av 2000-talet få lyssna till våra duktiga Europapolitiker Marit Paulsen, Cecilia Malmström och Olle Schmidt. Europadagen för mig är fin påminnelse om det Europeiska samarbetet och om fred.

I år 2008 sitter jag och jobbar i Botkyrkas kommunalhus. På kommunens flaggstänger finns ingen Europaflagga uppsatt trots att kommunfullmäktige har fattat beslut om att Europaflaggan ska användas vid internationella besök och andra högtidsdagar.

I Botkyrka firar vi istället idag clownnäsans dag!!! Kommunen tillsammans med clowner utan gränser ska ha en parad från Sergels torg till Kungsträdgården. Besökare förväntas skänka pengar till internationell clownverksamhet och om man vill kan man få köpa en alldeles egen clownnäsa!

Jag tycker att detta arrangemang (eller event som man ska säga om man är modern) visar på vänsterstyret i kommunens prioriteringar. Bröd och skådespel till folket samtidigt som de gamla i Botkyrka inte har rätt till ett eget rum inom äldreomsorgen.

torsdag 8 maj 2008

Rädslan för privatiseringar

I DN kan man idag läsa att fackförbundet SEKO låtit göra en undersökning somvisar på att svenska folk är motståndare till utförsäljningar av bla Posten, SJ och Apoteket. Som sann liberal är jag motståndare till att staten ska äga bolag och ser gärna att regeringen säljer ut fler bolag. Det sorgliga med undersökningen är att många vill slå vakt om Apotekets monopol. Posten och SJ har ju i alla fall konkurrens av andra aktörer men det har inte Apoteket.

Jag har sett reportage när folk, framförallt pensionärsorganisationen PRO, demonstrerar för att Apoteket ska förbli orört. Jag undrar hur man kan försvara Apotektet som det ser ut idag. Går jag förbi Apoteket i Tumba innan det öppnar kl 10.00 så står där horder av folk som köar så att man snarare tror att det är biljettsläpp för en rockkonsert. Likaså när man väl är inne på apoteket då är kön till kassan 15 meter lång. Är det detta system som Apoteksmonopolkramarna vill försvara.

Hoppas innerligt att regeringen törs bryta upp detta monopol som vi snart är ensamma om i Europa. Att receptfria läkemedel ska kunna få säljas i andra affärer än apotek är en självklarhet för mig. Idag finns ju den möjligheten redan för de som bor i glesbygden där ICA eller Konsum har ett skåp med alvedon m.m. vid kassan. Ge oss som bor i storstan också den möjligheten.

onsdag 7 maj 2008

Snöfritt men inte grusfritt

Ett sista inlägg idag. Snö har vi inte haft här i Botkyrka på en månad ungefär men ändå är det inte grusfritt i kommunen. Grusen ligger kvar på gång- och cykelvägar i centrala Tumba vilket inte är roligt för oss som vill gå eller cykla. Det får mig att tänka på att den senaste medborgarundersökningen i kommunen visade att de boende i Tumba och Vårsta/Grödinge är de som är mest missnöjda med gatuunderhåll och standard på gång- och cykelvägarna i kommunen.

Kan det möjligen hänga samman med att i dessa kommunedelar är det kommunen själv som svarar för att gatorna och gångarna ser bra ut? På andra håll är dessa tjänster utlagda på entreprenad men i Tumba och Vårsta/Grödinge är den kommunala serviceförvaltningen som ser till så att vi boende får en lägre service på våra gator och gång- och cykelvägar. Tur att Giro d´Italia inte går genom kommunen (börjar på lördag och jag rekommenderar alla att följa loppet på Eurosport!)

Får man vara motståndare till Spårbilar?

Det kan man verkligen fråga sig. På SVT-text kan man idag läsa om att det planeras för spårbilar i såväl Östersund som Åre (fast det mer verkar som en linbana som går i mindre kuperad terräng). Om en vecka ska en intresseorganisation bestående av kommunpolitiker, med fd EU-parlamentariken Hans Lindqvist (c) i spetsen, och andra spårbilslobbyister hålla årsmöte i Gustavsberg och naturligtvis ska Botkyrka vara med här också. Fattas bara kommunen ska vara med i alla organisationer!

300 000 kronor ska kommunen satsa på att utreda om spårbilar ska glida omkring i Botkyrka. Min gissning är att det görs för att miljöpartiet snällt ska sitta kvar i majoriteten. Jag sticker ut hakan och säger att jag tor inte på spårbilar i Botkyrka. Ja, vi behöver bättre kollektivtrafik. Pendeltåg och tunnelbana ska gå i tid och det behövs fler bussar men jag kan inte för all min värld begripa varför små plåt- och glasburkar med plats för max 4 personer i ska glida omkring i kommunen på en skena som hänger i luften. Dessutom trodde jag att det var SL och landstinget som ansvarade för kollektivtrafiken i Stockholms län

Då kör vi igång med bloggandet

Från många håll och kanter har jag fått höra att det är dags för mig att börja blogga och nu så gör jag det äntligen. På denna blogg kommer jag att visa hur livet är för en heltidsengagerad politiker i opposition i en förortskommun till Stockholm.
Jag har snart varit gruppledare för Folkpartiet i Botkyrka i tio år och de senaste fem åren på heltid. Här i Botkyrka styr sossarna för det mesta. Sedan valet 2006 måste de dock ta hjälp av såväl vänsterpartiet som miljöpartiet för att kunna sitta kvar vid taburetterna, vilket tyvärr går ut över medborgarna i kommunerna då skattemedlen sprätter iväg åt alla möjliga håll. Det var väl en bra början! jag är snart tillbaka med mer kommentarer.