tisdag 30 september 2008

Företagsklimatet igen

Jag har ju som säkert många vet engagerat mig i frågan om ett bättre företagsklimat i kommunen. Att Botkyrka rankas på plats 233 av Sveriges 290 kommuner är inte bra. Majoriteten tycker som vanligt att allt är bra i kommunen.

Det var därför trevligt när jag igår var på ett lunchseminarium som företagarna i Botkyrka hade ordnat. Där fick vi höra att deras synpunkter i mångt och mycket stämmer överens med mina. Det stora problemet är att kommunen håller på att pyssla med många saker som det privata näringslivet hade kunnat göra lika bra eller bättre. jag tänker t ex på städning, snickeri, bilverkstad och en massa annat som ligger under servicenämndens domän. Företagarna ser gärna att kommunen konkurrensutsätter denna verksamhet och jag instämmer.

Vi fick också höra att företagarna, precis som många andra, tycker att kommunen har en urusel och komplicerad hemsida. Jag kan bara instämma i detta.

måndag 29 september 2008

Framtidens politiker

Det är kul när unga människor engagerar sig i politiken. Hos Folkpartiet i Botkyrka har vi fått några ungdomar som är med i partiet förutom att de är aktiva i vårt ungdomsförbund. Och det är ännu roligare när man kan ge dem ett konkret uppdrag. Se här:

Joakim yngst i Botkyrka
Vid Kommunfullmäktiges sammanträde i Botkyrka den 25 september valdes Joakim Storeide in som ersättare för Folkpartiet i kultur- och fritidsnämnden. Joakim fyllde 18 år endast fem dagar innan invalet och enligt de efterforskningar som gjorts så torde han vara den yngsta någonsin på ett politiskt uppdrag i Botkyrka kommun.
- Det är viktigt att det finns unga representerade i kommunens styrelsen och nämnder. De bidrar med kunskap som de äldre politikerna inte har och gör att besluten får ökad förankring i samhället säger Lars Johansson, gruppledare för Folkpartiet i Botkyrka.
Ungas liv förändras i stor utsträckning snabbare än äldres och de flyttar i större utsträckning. Äldre däremot binds ofta till en ort genom familj och arbete.

- Det är kul att få ett uppdrag direkt efter artonårsdagen. Att politiken satsar på mig gör att jag vill satsa på den säger Joakim Storeide.

torsdag 25 september 2008

Byråkrati

I bland blir det uppenbart att det finns mycket onödig byråkrati i Sverige. Jag fick del av ett pressmeddelande från länspolismästaren i Stockholms län, Carin Götblad, där hon talade om att förra veckan var en sammanträdesfri vecka i polisen. Tanken var att polisen inte skulle sammanträda utan vara ute och synas på fältet istället.

Det är väl jättebra, inte eftersom Folkpartiet vill ha fler synliga poliser. Men hela idén sätter ändå fingret på det faktum att en sådan aktivitet tydliggör att det brister i organisationen inom polisen. Det borde finnas fler synliga poliser även under årets övriga veckor. En del av de uppgifter som utförs inne på poliskontoren borde med fördel kunna överföras på civil personal.

Helt sammanträdesfri blev ju nu inte veckan för polisen. Polisledningen på Södertörn satte åtminstone i möte med oss politiker i Polisnämndens arbetsutskott vid ett tillfälle!

onsdag 24 september 2008

Total koll

Om kommunen, vilket jag skrivit om tidigare, inte har koll på sina byggkostnader så är det annorlunda i fjärrvärmebolaget Söderenergi. Vi fick vid styrelsemötet igår veta att budgeten för det nya kraftvärmeverket (som kostar runt 2 miljarder) håller sig inom ram.

Att det är så beror på att man har en projektledare som kan sin sak och som ständigt håller kontakt med de olika byggentreprenörerna för att förvissa sig att inget går snett. Likaså gör man sitt yttersta för att lindra effekten av den globala finansoro som råder just nu.

Det tragiska är att i Botkyrka kommun så finns inte ambitionen att bry sig om ekonomin och de kommunala tillgångarna. Kommunen borde se på hur andra gör.

tisdag 23 september 2008

Ohållbar hållbarhet

Den styrande majoriteten i Botkyrka slår sig jämt för bröstet och pratar om sitt hållbarhetsarbete. Tjusiga dokument skrivs under och majoritetspolitiker åker till andra kommuner, ja rent av till andra länder för att berätta om hur hållbart Botkyrka är.

Den dagliga verkligheten för oss kommuninvånare är dock en annan. I flera veckor har vi kunnat se reportage i lokaltidningen om hur skräpigt det är i kommunen. Övergivna bilar som forslas bort. Sopor som ligger i drivor både i Skyttbrink och ute i naturen i Grödinge. Var finns hållbarheten här? För majoritetspolitikerna verkar det som om hållbarhet för dem är att bygga om hus eller undertecknad högtidliga deklarationer. Man struntar helt och hållet i att kommunen ser ut som en soptipp på många ställen.

måndag 22 september 2008

Landstinget

Ska syssla med sjukvård och kollektivtrafik tycker jag och inte kulturflum. Titta vad jag hittade på landstingets hemsida:


Snickra och sticka med hemslöjdskonsulenter

Länshemslöjdskonsulenterna bjuder in till inspirationsdagar i form av föreläsningar, kurser, mässor och utställningar. Alla mellan 13 och 25 år kan prova på olika material och skapa egna alster under höstens temadagar. I slöjdklubben får alla mellan 7 och 14 år utforska hemslöjdens material och verktyg.

Kurser öppna för alla

Många av hemslöjdskonsulenternas kurser vänder sig till pedagoger som arbetar med slöjd, men kurserna är öppna för alla. Flera kurser i internationell slöjd finns med i höstens program. Du kan till exempel lära dig att sticka mönster från Irak eller tillverka en Kongoma, ett musikinstrument från Västafrika. Andra kurser är: smide, nålbindning, täljhelg, returkultur, plåt- och återvinningsslöjd, virkinspiration, luffarslöjd och julpynt från olika tider. De flesta kurserna hålls i Slöjdhuset som ligger på Sabbatsbergsvägen 7.
Slöjdklubben för alla mellan 7 och 14 år
I Slöjdklubben kan de unga deltagarna utforska hemslöjdens material och verktyg. Det är fritt fram att blanda material och tekniker. Fokus ligger på den fria fantasin snarare än traditionell hemslöjd. Det finns flera slöjdklubbar i Stockholms län.
Verkstan för alla mellan 13 och 25 år
Några slöjdteman i Verkstan för alla mellan 13 och 25 år är: Borta med vinden, Game over?, Mossigt, Tappa tråden!, Arty-party och Boa constrictor. Ungdomarna får prova olika material och skapa egna unika alster. Exempel på material är skinn, trä, tyg, metalltråd, skrot, vadmal och ull.
Skapa intresse för hemslöjdens traditionerLänshemslöjdskonsulenternas uppgift är att skapa intresse för, främja och förmedla kvalificerad kunskap om hemslöjdens traditioner i Stockholms län. Det är landstinget som finansierar verksamheten. Slöjdfröjd är länshemslöjdskonsulenternas informationsskrift som kommer ut vår och höst. I den finner du bland annat kursutbudet.

Skam den som ger sig

Jag har i flera året argumenterat för att kommunen inte ska satsa skattemedel i den s.k. upplevelsenäringen. Senaste i förra veckan hade jag en insändare inne i MittI Botkyrka/Salem på detta tema. Det är därför roligt att medborgare i Botkyrka hör av sig och tycker att vi i folkpartiet har helt rätt i vårt ställningstagande i frågan.

Denna vecka är för min del fylld av många olika aktiviteter och möten såsom styrelsemöte med fjärrvärmebolaget, polisnämnds sammanträde samt kommunfullmäktige. dessutom ska jag hinna med ett studiebesök på Arlanda med Mälardalsrådets trafikutskott. Med det är kul att det händer så mycket!

fredag 19 september 2008

Fredag

Fredag igen och äntligen skinner solen lite över Tumba. Det känns bra då jag fått köra fjärrvärmen i det ruggiga väder som varit de senaste dagarna.

Har fått handlingarna till Folkpartiets partiråd som hålls om två veckor. Jag är ombud vid partirådet som utgör någon form av minilandsmöte då år då landsmöte inte hålles.

Det är tre frågor vi ska diskutera vid partirådet. Klimatfrågan, där Folkpartiet vill bygga ut kärnkraften. Det är bra! Integritetsfrågor, kan gissa att FRA blir ett huvudnummer. den tredje frågan är integration.

Jag kommer naturligt nog att lägga det mesta av mitt krut på integrationsfrågan. Jag ledde ju en arbetsgrupp inom länsförbundet i våras som svar på en rapport just inför partirådet. Det finns stora brister i förslaget som ska diskuteras på partirådet. Visst det är bra med krav på medborgarskap och visst det är bra att man inte ska slippa undervisning i skolan pga religiösa skäl. Men förslagen från partistyrelsen saknar helt tankar om de stora frågorna i integrationspolitiken. Nämligen arbete och boende. Detta kommer jag att tydligt påpeka under partirådet.

torsdag 18 september 2008

Noll koll

Har tekniska nämnden i Botkyrka på byggprocessen. Idag kunde vi återigen se ett inslag på ABC-nytt om att Botkyrka kommun inte klarar av att hålla byggkostnader. Dessutom är upphandlingsprocesser bristfälliga vid upphandlingar av byggprojekt.

Kommunens revisorer har påpekat detta vid ett flertal tillfällen men inget görs från majoriteten. Man hänvisar bara till att man ska anställa en ny person så ska allt bli bra. Nu ska revisionen ta kommunledningen i öronen och vi får verkligen hoppas, för kommunens skattebetalares skull att något händer. annars får vi vänta tills september 2010 och då få en förändring genom att rösta fram en ny majoritet i kommunen!

onsdag 17 september 2008

Boende på vatten

I en del kommuner som t ex Stockholm eller Solna så har man byggt hus som flyter på vatten. Det är en spännande lösning att prova i tätbebyggda områden eller vid gamla kajer som inte används längre.

De styrande i Botkyrka ska naturligtvis inte vara sämre. Botkyrka har mycket vatten och då kan vi lägga hus där säger man. Men problemet i Botkyrka (om det är ett problem) är att vi inte är så tätbebyggda och vi har inga gamla kajer. Istället vill man använda obruten kust t ex vid Mälaren för att bygga hus på vatten. Nu visar det dock sig att detta inte går så bra då topografin utmed Mälaren gör att det är mycket svårt att bygga hus på vattnet där. Jag tycker istället att man ska satsa på attraktivt boende på land och gärna då i sjönära lägen om det så är möjligt.

tisdag 16 september 2008

Smått och gott

I morgon ska kommunstyrelsens planerings- och näringslivsberedning sammanträda. Det är en rad frågor som ska tas upp och börja processas förhoppningsvis för att kommunens ska utvecklas till det bättre. För utom det stora ärendet om ett ramavtal för Familjeparken vid Hågelby ska vi ta ställning till frågor om nybyggnation i Vårsta Centrum, byggande av nya bostäder med äganderätt vid Hallunda gård samt ett program för ny verksamhet vid Loviseberg där företag som sysslar med kafferosteri samt kaktillverkling ska etableras.

Som man ser tar beredningen ställning till en rad frågor över hela kommunen som syftar till att utveckla kommunen såväl vad gäller bostäder som företagsamhet. Vi tycker t ex att det är bra att det byggs nya bostäder i Hallunda och det är viktigt att något görs för att rycka upp Vårsta centrum. I det senare fallet är dock förslaget att ett åttavåningshus ska byggas i Vårsta. Det är alldeles för högt tycker vi. Det skulle vara estetiskt otilltalande att ett hus markerar sig över de andra i Vårsta

måndag 15 september 2008

Blir det någon förbifart Tullinge?

Ja det kan man fråga sig. I regeringens infrastruktursatsningar kommer det ett välkommet besked nämligen att Södertörnsleden ska byggas. Leden som går mellan Haninge och Huddinge och angör E4:an vid Masmo kommer att avlasta en hel del trafik i Botkyrka. Speciellt de boende i Tullinge är att gratulera då de får mycket lättare att ta sig ut till E4.

Inga besked finns dock om en ny förbifart runt Tullinge. Jag tror inte att den kommer heller. På ett sätt är det bra då vi slipper en full utbyggnad av Riksten friluftsstad. Hoppas jag, då sossarna sagt att det inte blir fler än 800 bostäder på området om inte vägen byggs.

Det angelägnaste för oss i Botkyrka är nu att vi får ett snabbt beslut om en utbyggnad/ny dragning av Hågelbyleden. Det skulle betyda oerhört mycket för kommunikationerna mellan den norra och södra kommundelen.

torsdag 11 september 2008

Handlingskraftig regering

Det kommer mycket bra från regeringen just nu. I förra veckan presenterades en stor satsning på vuxenutbildning, vilken jag skrivit om här tidigare. Häromdagen så kom det s.k. förskolelyftet och idag kan vi läsa om de nya satsningarna på infrastruktur.

Tyvärr har alla dessa satsningar inte gjort så stort avtryck i opinionen. Jag tror att vi från alla partier som ingår i alliansen måste satsa på en massiv informationsinsats för att få ut det faktum att denna regering gör vad den säger och inte sviker sina löften. Vi är i halvtid nu och det är fortfarande två år kvar till valet så än finns möjligheten till att vända opinionsvindarna.

onsdag 10 september 2008

FRA

FRA ska ju alla ha en åsikt om. Många tror att de har en åsikt utan att de vet något direkt i frågan. Hörde av en av våra riksdagsledamöter häromveckan att han fått 35 000 meijl som handlade om FRA men av dessa var det bara ca 2000 som egentligen satt sig in i frågan.

Just därför har jag inte tidigare valt att kommentera frågan. Jag har helt enkelt vetat för lite och det gör jag också fortfarande. Vad jag däremot fått klart för mig är att signalspaningen har kunnat ske tidigare också men då utan en lag. Därför är det bra att det nu finns en lag, men jag precis som många andra tycker att den har allt för många brister och frågetecken som måste rättas ut.

tisdag 9 september 2008

Spinnoff

Då så var jag och Karin PilsäterHornbach igår. Precis som jag skrivit innan så är det många jobb som skapats i kommunen med deras etablering närmare bestämt 150 stycken. Dessutom har Coop Forum ökat sin omsättning när Hornbach öppnade och en mindre galleria med affärer är på gång i området.

Och allt detta har inte kostat några skattepengar mer än det som alltid kostar om man ska bygga något nämligen planprocessen. Botkyrka skulle må utmärkt av fler etableringar som Hornbach!

måndag 8 september 2008

Mauricio Rojas lämnar Riksdagen

Den nyheten nåddes oss i helgen. Mauricio ska bli rektorn för en skola i Spanien. Det är jättekul för honom, men jag kommer att sakna Mauricio i den svenska politiken.

Till skillnad från många så gillar jag hans idéer och åsikter när det gäller integrationspolitiken. Han säger som det är utan några omskrivningar. Nämligen att det är arbete som är den viktigaste vägen till en lyckad integration inte en massa konstiga projekt. Mauricio är också den av de ledande folkpartisterna som visat mest intresse för Norra Botkyrkas situation (naturligtvis tillsamans med vår egen riksdagsledamot Karin Pilsäter) genom ett flertal besök här.

På tal om Karin Pilsäter så ska hon och jag senare idag besöka Hornbachs byggmarknad i Fittja under sakkunnig gudining av den förra fotbollsstjärnan, Ronnie Hellström.

fredag 5 september 2008

Ämbetsmannaväldet

Titeln på dagens inlägg har jag "stulit" ifrån den förre folkpartistiske riksdagsmannen Hans Lindblads bok med samma namn (Ekerlids förlag) 2002. Hans är en klockren liberal och frisinnad debattör som jag beundrar. Vad har nu Hans Lindblads bok med min blogg att göra?

Ju igår fick jag höra att man har stora bekymmer i så väl Haninge som Huddinge kommun då deras kommundirektörer ska sluta och nu finns oron över att man inte ska hitta någon bra ny. Jag frågade mina kollegor från dessa kommuner om man inte funderat på att avveckla tjänsten som kommundirektör då jag inte anser att den behövs. Den som fått mig på dessa tankar är Hans Lindblad med sin bok.

Han anser att kommundirektörer, eller ännu värre kommunchefer, är en funktion som poppat upp under de senaste årtiondena som bevis på att den kommunala byråkratin tar över politikernas roll allt mer (i Södertälje finns det tom två kommundirektörer). Vad ska en kommundirektör basa över egentligen? Förvaltningarna har sina chefer och för den centrala kommunledningen finns ju kommunstyrelsens ordförande och en chef för det centrala kansliet. Kommundireköter är dessutom oavsättliga i val, till skillnad från oss politiker. Dessutom har de ofta dubbelt så mycket betalt som ett kommunalråd, men slipper ändå att ta det yttersta ansvaret.

Jag tror att alla politiker, inklusive folkpartister, måste fundera på om all kommunal byråkrati måste finnas. Om alla Sveriges kommundirektörer avvecklades är jag övertygade om att det skulle bli mer resurser till basverksamheten inom omsorg och skola!

torsdag 4 september 2008

Södertörnssamarbete

Idag ska jag träffa mina Folkpartikollegor från resten av Södertörn. Det är roligt. Vi brukar ses två gånger per termin för att diskutera frågor som rör Södertörn.

En viktig fråga är den regionala utvecklingsplan som landstinget jobbar med just nu. Här dras linjer upp för hur länet ska utvecklas under de närmaste årtiondena. Därför är det viktigt att vi på södertörn för fram våra åsikter och har en gemensam syn på framförallt satsningar på vägar och spårkapacitet. Det gäller också för oss att fortsätta att slåss för att Flemingsbergsområdet ska utvecklas till en kraftfull regional kärna. Det tjänar såväl Botkyrka som hela Södertörn på!

onsdag 3 september 2008

Att leva som man lär

Att leva som man lär är alltid svårt och i synnerhet om man är moderat i Botkyrka kommun. Detta parti brukar jämt och ständigt beklaga sig över att kommunens byggnationer kostar för mycket.

När nu skolan i den del av kommunen, Vårsta i Grödinge, som ledande företrädare för moderaterna bor i ska byggas om finns det dock ingen hejd på pengar som ska rulla iväg. Skolan ska kosta 248 miljoner kronor men det räcker inte för moderaterna som vill göra den ännu dyrare. Ren populism tycker jag!

tisdag 2 september 2008

Satsa på yrkesutbildningar

Jag har idag i en interpellation till kommunfullmäktige krävt att Botkyrka kommun skapar nya platser på yrkesutbildningarna inom Komvux. Att utöka antalet platser på yrkesutbildningarna är bra för våra ungdomar och det är bra för företagarna.

Detta med anledning av att alliansregeringen gör en satsning på yrkesutbildningarna i nästa års budget. Under tre år satsas 1,2 miljarder på att bygga ut yrkesutbildningarna inom Komvux.

Statusen för yrkesutbildningar måste höjas. I Botkyrka behöver vi moderna yrkesutbildningar som svarar mot behoven på välutbildad arbetskraft. Låt yrkesutbildningarna vara praktiskt inriktade yrkesutbildningar. Alla ungdomar i vår kommun kan inte behöva bli akademiker. Detta måste slut även socialdemokraterna inse!

måndag 1 september 2008

Minnet är kort

Socialdemokraterna är bättre på att sköta samhällsekonomin är alliansregeringen. Detta budskap basunerades ut i TV igår, då en undervisning visade att svenska folket tycker så.

Detta visar på att minnet är kort hos väljarna. Den förra s-regeringen röstades bort för två år sedan för att den bla inte kunde fixa jobben. Alliansregeringen har pressat ner arbetslösheten vilket är bra för ekonomin men ändå är folk missnöjda.

Jag tror att detta beror på att många lägger skulden på sådant som inte regeringen egentligen rår över. Höga bensinpriser ökad inflation är t ex sådant som medborgarna kan känna oro över och då är det lätt att skyller på att det är regeringen som ställt till det. Vad som behövs för att vända trenden tror jag är en bättre informationsstrategi från regeringen. Det diskuterades redan för ett år sedan men det är mer nödvändigt än någonsin!