torsdag 30 oktober 2008

Snökaos

Halka och snö på gång skriver båda de stora kvällstidningarna. I bloggspalterna i anslutning till artiklarna kan man som vanligt läsa att personer från Norra Sverige inte förstår varför det blir kaos så fort det blir halt i Södra och Mellersta Sverige när det inte blir det i Norr. Jag vill svara på detta genom att säga:

1. Det bor fler människor i landets södra delar och därmed är trafiken intensivare.
2. I norr är det rejäla vintrar med mycket snö som ligger på vägarna. Detta är bättre än den svart halka som ofta förekommer i söder (när vatten fryser till is) och gör vägarna snorhala. Speciellt allvarligt är det som häromdagen när halkbekämpingen på kommunens gator inte funkar som den ska i alla backar som finns runt om i kommunen. Då gör Vägverket ett bättre jobb, åtminstone lokalt här i Botkyrka

onsdag 29 oktober 2008

Vad är ett bra läge?

Elektronikföretaget "Net on Net" öppnade en lagershop i Botkyrka i förra veckan. I deras reklam sades det att de kunde hålla låga priser pga av att de inte håller till vid de "finare" adresserna och därmed ligger i ett sämre läge. detta är helt rätt utifrån deras analyser. Slagsta ligger inte lika centralt som innerstaden eller Kungens Kurva i regionen.

Lika rätt har de boende i Slagsta som satte upp banderoller i såväl Slagsta som i anslutning till Kungens Kurva att Slagsta inte alls är ett dåligt läge utan snarare ett mycket bra läge. Jag håller med dem Slagsta och hela Norra Botkyrka med sitt läge längs E4/E20 stråket och närhet till Mälarens vackra vatten är ett mycket bra läge.

Det finns dock de som tycker att Norra Botkyrka och Slagsta ska fortsätta att vara i ett dåligt läge. Vänsterpartiet i Botkyrka räknas hit. Vid ett sammanträde härom veckan när vi diskuterade ut- och ombyggnadsplaner gällande Hallunda centrum så önskade en företrädare för Vänsterpartiet att om hotellkapacitet skulle byggas så skulle det vara hotell för folket och inte de rika knösarna som lika gärna kan hålla till inne i Stockholm!!! Tala om att Vänsterpartiet vill göra allt för att bibehålla segregationen i regionen.

Nya kommunala åtaganden

Nu är det dags igen för nya kommunala åtagande. Kommande månadag förväntas Botkyrkas kommunstyrelse fatta beslut om att inrätta en bilpool. Till viss del är detta ett bra beslut då kommunens egna bilar kan utnyttjas på ett effektivt och miljömässigt sätt. Vad jag studsar emot är att även medborgarna i kommunen ska få möjlighet att hyra bilar genom kommunen. Det är helt galet. även om kommunen skulle handla upp bilpoolen extern så kommer den som vinner upphandlingen att kunna erbjuda hyrbilar billigare än vad andra firmor gör.

Jag tycker att Folkpartiet ska gå emot förslaget i denna del.

tisdag 28 oktober 2008

Avindentifierade jobbansökningar

Konstaterar nu Statskontoret att de inte har blivit någon succé. Ingen med utländsk bakgrund har fått något jobb i de myndigheter som avändt sig av detta vertyg på försök och hela rekryteringsprocessen har blivit dyrare.

När jag ledde en arbetsgrupp inom Folkpartiet i Stockholms läns styrelse i våras om integrationspolitik så diskuterade vi också denna fråga och kom till ungefär samma slutsatser som Statskontoret. Så här skrev vi (dvs jag, Gunnel Orselius-Dahl, Vallentuna och Fredrik Malm, Stockholm):

"Vi tror inte att avidentifierade jobbansökningar ska bli ett generellt krav i offentlig sektor. Det finns andra former av diskriminering som då också måste omfattas av detta krav t ex diskriminering på grund av ålder, kön eller sexuell läggning. Den i dag gällande arbetsrättsliga lagstiftningen hindrar i sig att grupper som personer med utländsk bakgrund eller ungdomar kommer in på arbetsmarknaden på ett enkelt och smidigt sätt. Inom den offentliga sektorn skulle det också vara av värde om det togs fram tydligare riktlinjer om hur ansökningsförfarandet ska ske. Detta skulle vara till stor nytta för såväl arbetsgivare som för den som söker jobb.

Dessutom har Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har utvärderat ett försök med avidentifierade jobbansökningar som har gjorts vid flera förvaltningar i Göteborgs kommun. Försöket gällde över 3500 ansökningar till sammanlagt 100 tjänster. I utvärderingen går att läsa:
"Resultaten är slående: i de fall där avidentifierade ansökningar (AAP) används finns ingen skillnad beroende på kön eller ursprung i chansen att bli kallad till anställningsintervju. I de fall där vanliga rekryteringsförfaranden används är däremot chansen lägre för kvinnor och personer med bakgrund utanför västvärlden. Det senare mönstret ligger väl i linje med vad som framkommit i tidigare studier, och det verkar alltså som att AAP hade en betydande effekt för dessa gruppers möjligheter att komma vidare i processen. När det gäller chansen att få ett jobberbjudande är resultaten däremot mindre entydiga. För kvinnor finns även här en ökad chans till framgång, men vi finner ingen sådan effekt för dem med icke-västligt ursprung. I slutändan verkar det alltså som att AAP bidrar till att utjämna skillnader i jobb-erbjudanden beroende på kön, men resultaten visar ingen effekt på skillnaderna beroende på ursprung." Med andra ord tycks förfarandet kunna fungera för att öka jämställdheten, men det är svårt att se resultat för integrationen. Därför är vi tveksamma till att Folkpartiet ska driva kravet om avidentifierade jobbansökningar som en fråga för att förbättra integrationen."

Använd gång- och cykelvägarna!

Det kanske inte är så mycket politik i detta inlägg men jag tycker att Botkyrkaborna skulle använda gång- och cykelvägarna där de väl finns. Vad finns det annars för mening att kärva fler gång- och cykelvägar?

Nästan dagligen kan man se folk som går i vägrenen på Storvretsvägen eller längs med Dalvägen där det finns parallella fina gång- och cykelvägar. Vid några tillfällen har jag också sett gående i vägrenen på Hågelbyleden fast gång- och cykelvägen finns någon meter vid sidan om. Skärpning på denna punkt!

måndag 27 oktober 2008

Efterlängtad comeback

Marit Paulsen ställer upp i Folkpartiets provval till EU-parlamentet. Det är en underbar nyhet. Marit är en mycket bra och trevlig politiker som kan göra svåra frågor begripliga på ett enkelt sätt. Det ser ut som vi får många bra kandidater som ställer upp i provvalet och jag hoppas på att valet den 7 juni nästa år innebär fler folkpartister i EU-parlamentet.

söndag 26 oktober 2008

Kommunalt utgiftstak

I statsbudgeten finns sedan snart femton år ett utgiftstak som man ska hålla sig inom. Det är bra då det till viss del kan förhindra onödiga utgifter och har säkert medfört att den svenska statens ekonomi står sig så stark som den gör nu. Det är endast vänsterpartiet som är kritiska mot detta tak.

Jag tycker att det är dags att sätta ett utgiftstak också i den kommunala ekonomin. Folkpartiet har t ex i flera år krävt att högst 95 procent att skatteintäkterna ska gå till driften. Skulle man kunna sätta ett utgiftstak på skatteintäkterna så skulle de resterande 5 procentenheterna kunna gå till att finansiera de kommunala investeringarna utan att behöva ta upp nya lån. Men det kanske är för mycket begärt att införa ett utgiftstak i Botkyrka när vi vet att vänsterpartiet sitter med i majoriteten.

torsdag 23 oktober 2008

Konsten att hålla ekonomin

Jag har åter varit på styrelsemöte med vårt fjärrvärmebolag Söderenergi. Budgeten för nästa år ser dyster ut där med en budgeterad stor förlust, men kan det nya kraftvärmeverket som byggs bli klart i tid så kommer intäkterna från elförsäljningen att "rädda" ekonomin.

Själva kraftvärmeverket ser ut att hålla sin investeringsram, till skillnad, från många kommunala projekt. Det man är rädd för är att den nuvarande oron på marknaderna ska åstadkomma en fördyring på ca 2,5%. Också det väldigt lite då kommunala projektet ju ofta brukar bli dubbelt så dyra när Botkyrka kommun är inblandat. Bravo Söderenergi!

onsdag 22 oktober 2008

Prat och åter prat

Jag har varit på utbildning ingen för att jag sitter i det pratforumet som heter dialogforum. Under några timmar igårkväll fick vi lyssna till hur vi ska organisera möten så att folk kommer och sedan fick vi leka möten i grupper. I och för sig trevligt, men dialogforumen är ju ett organ för diskussion med medborgarna och, visst, behöver vi utbildas i att prata, även om rätt många politiker redan är bra på det.

Det skulle dock vara bra om vi fick mer utbildning i den egna nämnden där vi sitter såväl när det gäller mötesteknik som sakkunskap inom det aktuella området. Skillnaden är väl att dialogforum räknas som något nytänkande och som man kan något fint pris från staten om man inrättar det.

tisdag 21 oktober 2008

Botkyrkapartiet

I kommunen har vi ett lokalt missnöjesparti som heter Botkyrkapartiet. Politiken innehåller förslag om stopp för all utveckling av kommunen och har främlingsfientliga inslag. Att Sverigedemokraterna inte finns i Botkyrka för närvarande beror i mångt och mycket på att Botkyrkapartiet fångar upp deras röster.

För oss i Folkpartiet är det uteslutet att sitta i en majoritet med Botkyrkapartiet. Kristdemokraterna i kommunen säger det samma. dessvärre verkar det som om såväl moderater som centerpartister är villiga att göra sig beroende av detta parti om det är nödvändigt för att nå en majoritet. Det är något som botkyrka kommer att förlora på.

Regeringen är bra för Botkyrka

Satt just på en dragning hos de ledande tjänstemännen i kommunen angående budgeten för år 2009. Det visar sig att tvärtemot socialdemokraternas retorik så är regeringens politik bra för Botkyrka.

Skatteutjämningssystemet "räddar" kommunens ekonomi då vi har dålig skattekraft. Dessutom finns det många andra förslag t ex sänkta arbetsgivaravgifter som påverkar den kommunala ekonomin positivt. Det gäller bara sedan att majoriteten törs ta i de problem som finns i kommunen och vågar ifrågasätta befintliga strukturer m.m. Jag tror inte att man törs det.

måndag 20 oktober 2008

Bravo Stockholm!

Kommunpolitikerna i Stockholms, åtminstone alliansens, agerar rätt genom att inte gå på bluffen att Stockholm ska bli ett "Fair trade City". Argumentet är att konkurrensen skulle bli sämre vid upphandlingar, och jag delar deras bedömning.

I Botkyrka har vi redan gått med i "Fair trade city" och jag gillar det inte. Kommunen ska nu bara handla från vissa företag som bedöms som rättvisa av en organisation som har rätt att bestämma detta.

Sopbolaget ser Dig!

Det flerkommunalägda sopföretaget SRV-återvinning har börjat införa datachip i soptunnorna hemma hos enskilda villaägare för att kontrollera den enskildes sopvanor och soptömningar. Ett typexempel på onödig och felaktig övervakning tycker jag.

Rinkebyskolan

Det har visat sig att den kommunala Rinkebyskolan inte är den "elitskola" som man visat upp. Många föräldrar hyser oro över att deras barn inte ska inhämta tillräckligt med kunskap och därmed lämna skola utan godkända betyg.

Jag tycker att det som händer på Rinkebyskolan bekräftar mina tankar om att inspektion och kontroll av kommunala skolor ska vara precis lika hårda som tillsynen av friskolor.

fredag 17 oktober 2008

Föreningsbidrag

Var på ett internt folkpartimöte igår kväll. Det kom fram från flera som var där och som sitter i majoritet i sina kommuner att kultur- och fritidsnämnderna får ökade anslag då de anses ingå i en Folkpartiprofil förutom utbildning och omsorg. Jag kan förstå att man vill satsa på kultur och fritid men det gäller att se upp. Det jag främst tänker på är föreningsbidragen. Jag tror att på många håll är det problem att hålla ordning på dem och många gånger uppmanar konstruktionen till fusk. Ska det satsas på kultur och fritid så anser jag att det är i första hand bibliotek samt fritidsverksamhet riktade mot ungdomar som ska lyftas fram och jag är övertygad om att detta kan ske utan mer pengar.

I Folkpartiets skuggbudget i Botkyrka anslår vi mindre pengar till kultur- och fritidsnämnden än vad majoriteten gör.

torsdag 16 oktober 2008

Oväntade problem

Som jag skrivit innan så pågår det planer att göra något positivt för att lyfta Norra Botkyrka. Planerna på fler bostäder med eget ägande klubbade vi i kommunens planerings- och näringslivsberedning igår. Så långt är allt bra.

Vad vi dock fick höra är att när kommunen gick ut för att få in olika företag som skulle kunna tänka sig att bygga radhus i Fittja så var det bara ett företag som visade intresse. Varför då? Jo fler skulle säkert vilja bygga men kan inte lägga in intresseanmälan då det uppenbart är svårare att få krediter till byggnation i Norra Botkyrka pga att det just är norra Botkyrka.

Detta är beklagansvärt och det visar på hur komplex hela frågan om en utveckling i Norra Botkyrka är. Vi vill att de boende (och många av de som bor där vill också) ska kunna göra boendekarriär men det finns en mängd hinder i vägen. Vad ska man göra är det för alltid meningen att Norra botkyrka ska ha karaktären av slitna hyresrätter i miljonprogramsområden och med företag i huvudsak koncentrerade till handel? Det kanske åter är dags att fundera på om det inte vore lägga att riva delar av de nuvarande bostadsbeståndet så att kommundelen får en ordentlig chans till en ny start!

onsdag 15 oktober 2008

Nu går det för långt

Och då menar jag kommunens iver att försvåra för medborgarna. En ny gång- och cykelväg ska byggas utmed K P Arnoldssons väg i Tumba mot Salem. Det är bra och något som vi krävt sedan länge. Men de styrande i kommunen är i sin s.k. hållbarhetsiver villiga att göra vad som helst för att försvåra för bilister. Gång- och cykelvägen ska byggas på ett sådant sätt att den befintliga vägen smalna av så att bilar inte kan mötas på en sträcka av ca 30 meter.

Gissa om detta kommer att medverka till många trafikfarliga situationer. En något smalare gång- och cykelväg gör att vi kan "rädda vägen" som en en viktigt länk mellan Tumba och Salem. Det är folkpartiets linje.

tisdag 14 oktober 2008

Infartsparkeringar

Vi i Folkpartiet i Botkyrka har länge krävt att det byggs fler infartsparkeringar. Menar vi allvar med att folk ska åka mer kollektivt som måste det finnas fler platser att parkera bilen i hela kommunen så att man sedan kan ta buss, tunnelbana eller pendeltåg in mot centrala Stockholm.

Men har vi infartsparkeringar är det också viktigt att de sköts på ett bra sätt. I dagens nummer av vår lokaltidning MittI Botkyrka/Salem finns en insändare som observerat det problem som jag också sett. Nämligen att många boende använder infartsparkeringen som en boendeparkering. Att de gör det beror dels på att det är gratis att stå på dem, men också på att många hyresvärdar inte bygger tillräckligt många parkeringar i anslutning till sina fastigheter. På infartsparkeringarna står det så vackert att man inte får stå där mellan kl 02-05. Då borde parkeringsvakter vara verksamma vid denna tidpunkt för att förhindra dygnetrunt parkering. Efter en snöig natt Tumba kan ibland se 8 till 10 bilar på infartsparkeringen som inte har rullat på flera dygn. Det går att skapa fler infartsparkeringar utan att bygga fler om de befintliga hålls efter.

måndag 13 oktober 2008

Skattekraft

Skattekraften måste öka i Botkyrka. Det kanske inte är den allra bästa paroll man kan köra fram i en kommande valrörelse. Men faktum är att det är en mycket viktig fråga i kommunen.

Botkyrka halkar allt längre efter såväl länet som riket när det gäller skattekraftsutvecklingen. Ska man tala klarspråk så innebär detta att våra invånare blir allt fattigare och kommunen blir än mer beroende av kommunala utjämningssystem för att ekonomin ska hålla ihop. Detta är också något som vi i Folkpartiet pratat om i flera år. Nu verkar det äntligen som om majoriteten har börjat inse problemet.

Denna vecka som jag skriver detta ska nämligen planerings- och näringslivsberedningen ta ställning till två ärenden som kommer att bidra till en bättre skattekraftsutveckling i kommunen. Det gäller dels markanvisning för byggande av bostäder med eget ägande på Fittjaterassen (fd Ängsskolan) samt även en mycket intressant inventering av möjliga områden i hela Norra Botkyrka där villor, sammanlagt 100 st, i egen regi kan byggas. Vi får verkligen hoppas att dessa planer går i lås. Att vänstermajoriteten törs föra en politik som gör att folk kan få äga sina bostäder själv!

torsdag 9 oktober 2008

Håll hastigheten på vägen

Det ska man göra. Och vanligtvis innebär det att man inte ska köra för fort. Men jag retar ibland upp mig på folk som kör alldels för långsamt dvs långt under bestämmelserna.

Här ute i Botkyrka händer det titt som tätt att man hamnar bakom en bil på Hågelbyleden mellan Tumba och Alby som kör i 30 km/h när det är skyltat 70 km/h. Det är trafikfarligt. Har man en lång svans av bilar efter sig från Tumba till Alby (och ingen bil framför sig på flera km) ökar irritation och folk kan känna sig provocerade att köra om på farliga ställen. Håll hastigheten Svensson!

Kommunen som ska göra allt

Jag besökte häromdagen en innehavare till ett konstgalleri i kommunen. Det var jättetrevligt. Ett litet galleri i en källarvåning i ett bostadshus. Såväl tavlor som keramik föremål var utställda.

Innehavaren hade dock ett problem. Kommunen och kulturenheten gillar inte att det finns enskilda gallerier. Allt ska gå genom kommunen och dess konsthall. En konsthall som har utställningar med ytterst få besökare. Dessa tongångar har jag hört till leda i Botkyrka. Finns det enskilda eller föreningsinitiativ speciellt inom kultur och fritid så ska kommunen ge sig den på att ta över verksamheten.

Detta visar med all tydlighet att vi måste få ett nytt styre i Botkyrka som uppmanar och stödjer icke kommunala alternativ. Kommunen ska hålla sig till kärnverksamhet inte att jaga gallerier!

onsdag 8 oktober 2008

Man lär sig alltid något nytt

Gårdagens studiebesöksrunda lärde mig en del nytt. För det första fick vi genom en träff med några ledande kommuntjänstemän veta att majoriteten är allvarligt oroad över skattekraftsutvecklingen i kommunen. Åtgärder måste vidtas för att folk med högre skattekraft ska förmås flytta till Botkyrka. Rätt tänkt men jag tror inte att majoriteten våga vidta de nödvändiga åtgärderna..

För det andra så besökte vi ett litet företag som heter E-tron och tillverkar elbilar. Det var jättetrevligt. Företaget ligger i Tumba och ligger balnd annat bakom de elbilar som Fortum i Stockholm har skaffat. Nu gäller det bara att se till att Botkyrka kommun också förnyar sin fordonspark med t ex elfordon. Det är dags för majoriteten att leva upp till sina hållbarhetsparoller.

Slutligen besöket hos Botkyrka Buss tog upp en fråga som vi nog kände till måste som åtminstone jag inte trodde var så allvarlig, nämligen bristen och kommande brist på bussförare. Utbildas inte fler bussförare så kan såväl beställningstrafik som linjetrafik i SL´s regi kanske stå stilla om ca 10 år. Själv har jag busskort och jag körde extra buss när jag studerade och i början av min yrkeskarriär i slutet av 1980-talet och tidigt 1990-tal. Det är kul att köra buss och jag blev nästan sugen att börja köra lite extra igen!

tisdag 7 oktober 2008

Full fart

Idag är det företagsbesök som gäller tillsammans med Karin Pilsäter och vår ordförande i Botkyrka Moa Rasmusson. Vi ska bla besöka Botkyrka Buss samt ett företag som heter E-tron. Det ska bli kul och därför blir dagens blogginlägg inte längre än så här.

måndag 6 oktober 2008

Tjänstemannastyret igen

Har fått en inbjudan till att diskutera den framtida utvecklingen i Tullinge. Jättebra, men det är jag som politiker som blir inbjuden av kommunens tjänstemän att diskutera detta. Här ser man tydligt hur den offentliga sektorn har halkat snett. Det borde vara vi politiker som ju är beslutsfattare som bjuder in allmänheten till diskussion inte tjänstemän som välkomnar politiker.

Ett bra partiråd

Folkpartiets partiråd, som jag deltog på under fredagen och lördagen fattade många bra beslut. Som Ni ser så har jag lagt upp en ny profilbild på mig själv tagen på partirådet (foto: Gunnar Andrén).

Under fredagen så antog vi det nya integritetsprogrammet med bla den infekterade FRA-frågan, som nu inte är så infekterad längre efter regeringens nya förslag. Men denna rapport innehöll också många andra bra förslag såsom stopp mot överutnyttjande av kameraövervakning, åtgärder mot nätmobbing m.m.

Den stora diskussionen under fredagen handlade istället om integrationspolitik och då speciellt ett förslag från några ombud från Stockholms stad som ville utreda frågan om ett ev. förbud mot religiösa symboler i skolan. Dessbättre avvisade partirådet detta förslag med en mycket stor majoritet. Det är ett dumt förslag. De som lade förslaget sade att det är slöjor som man vill förbjuda barn att bära i skolan. Men ska man ha med alla symboler så kommer även kors och andra religiösa symboler att finnas med. Jag höll två inlägg emot ett sådant förbud.

På lördagen antogs så vårt nya klimatprogram. Detta innehåller bla krav på en utbyggnad av kärnkraft men också satsningar på förnybar energi såsom t ex vindkraft.

I allt kändes partirådet bra och vår politik har blivit ännu bättre efter det.

torsdag 2 oktober 2008

Även gammal kunskapssökning behövs

Datorer och Internet är fantastiskt när det gäller att söka kunskap och information, men det innebär inte att man måste döma ut den gamla typen av kunskapsinhämtning i form av böcker för det. Jag blev varse det häromdagen.

Dottern som går på gymnasiet hade läxa i historia om det gamla Grekland och hade kört fast på att försöka hitta likhetspunkter mellan Aten och Sparta. Hon fann inte tillräckligt på nätet. Fick då ta fram den gamla kurslitteratur som jag hade när jag läste historia på universitetet för ca 25 år sedan och där fanns det hon behövde hur lätt som helst.

Av detta tycker jag att det är viktigt att skolan lär ut kunskapsinhämtning ur såväl nya som gamla medier.

onsdag 1 oktober 2008

Synen på friskolor

Jag tycker att Folkpartiets partistyrelse i sitt ställningstagande rörande inspektion av friskolor, inför partiets partiråd kommande helg, halkat snett.

Man kan få intrycket av att friskolor inspekteras alldeles för sällan och alldeles för slappt! Vad ligger bakom dessa tankar? Jag tycker att det ska vara självklart att alla skolor, såväl friskolor som kommunala ska utsättas för samma krav och lika täta inspektioner. Varför ska vi som liberaler tro att kommunala skolor sköter sig bättre än friskolor per automatik?

Det är däremot bra att vi förespråkar ej föranmälda inspektioner. Detta är något som borde göras också på andra områden såsom t ex när det gäller miljöinspektioner.