lördag 29 november 2008

Förkylt!

Jag har drabbats av en dunderförkylning och det känns därför svårt att just nu tänka ut något att blogga om mer än att konstatera att i morgon är det advent och sedan är mörka grådaskiga november slut för denna gång.

torsdag 27 november 2008

Budgetfullmäktige

Idag har vi budgetfullmäktige hela dagen. Som vanligt vet man ju hur det går. Trots en heldags debatt kommer vårt förslag naturligtvis att röstas ner. Innebär också att jag inte hinner med något längre blogginlägg idag.

onsdag 26 november 2008

Svällande forum

I Botkyrka finns sedan två år tillbaka något som kallas dialogforum där politiker förväntas möta allmänheten och diskutera frågor utan att partilinjerna syns. Folkpartiet har hela tiden varit tveksamma till dessa forum. Det finns redan en uppsjö av organ där medborgarna kommer till tals och nu verkar det som dessa forum sväller i sitt omfång och ska göra mer och mer.

Jag sitter i det forum som har Tumba/Storvreten som sitt ansvarsområde. Varje möte i forumet ska föregås av ett internt möte före mötet och ett internt uppföljningsmöte. Dessutom ska man en gång i halvåret förväntas delta i en utbildning där någon föresläsare ska tala om vilken mötesform som är populärast just nu. Dialogforumen verkar också vilja gå in på områden som något annat organ i kommunen redan pysslar med eller ta över uppgifter som någon utomstående gör. Nu senast fanns det förslag i dialogforum Tumba/Storvreten att vi ska gör det som Botkyrka företagarcentrum redan gör och vi kunde ju när vi ändå är igång ta över kultur- och fridsnämndens föreningsdialog! Det är dags att lägga ner dialogforum!

tisdag 25 november 2008

Skapa inte någon övertro på politiken

Har varit på besök på Storvretsskolan hela förmiddagen och träffat lärare och elever. Det var jättekul men en sak som bekymrar mig är att en övertro på vad politiker ska göra blir mer och mer omfattande. Hela samhället såväl den breda allmänheten som politiker, massmedia m.m. måste bli tydligare på vad som är politikens uppgift.

Vi måste tala om att det inte är politikens uppgift att starta nya affärer. Vi måste tala om att det är politikens uppgift att bygga och underhålla skolbyggnader men det är inte politikens uppgift att se till så att toaletterna på skolan är upplåsta. Det sista är rektors ansvar. Allt för många såväl vuxna som unga i dagens samhälle anser att det är kommunens uppgift att göra allt och lösa alla problem medan man själv inte har något ansvar (I och för sig inte så konstigt med tanke på det långvariga socialistiska styre som förekommit på många håll runt om i landet). Det är kanske dags för en storskalig utbildning i samhällskunskap!

måndag 24 november 2008

Krispaket på lokal nivå?

Oppositionen i riksdagen med socialdemokraterna i spetsen efterfrågar hela tiden nya krispaket från regeringen för att möta den globala finanskrisen. Jag kan dock konstatera att här i Botkyrka låtsas majoriteten som om det inte vore någon kris utan nya åtaganden tillkommer hela tiden och den kommunala upplåningen accelererar. Här borde det vara läge för krispaket!

Kan också konstatera att nu är räntorna på bostadslån nästan nere på samma nivå som i maj 2007. Något som är bra i alla fall!

fredag 21 november 2008

Spårtrafikens dilemma

"Jag tar bussen från Årstaberg till Gullmarsplan, istället för tvärbanan". Så sade min dotter häromdagen om sin resa till skolan. Efter tre månader på ett gymnasium vid Globen har hon sett och förstått spårtrafikens dilemma, oflexibiliteten. Blir det stopp på spåret så är det stopp, med förseningar som följd. En buss däremot kommer mycket lättare förbi hinder som kan uppstå på dess väg.

Därför är jag tveksam till massiva satsningar i form av spårvagnar, spårbilar m.m. som kollektivtrafik. Det kanske vore bättre med en massiv bussatsning istället!

onsdag 19 november 2008

Lova inte för mycket

Ofta får man höra att politiker inte håller sina löften, och det är sant ibland. Men det gäller också för politiker att lova sådant som blir svårt att hålla generationer fram. Låt mig ta några exempel.

När Grödinge gick upp i Botkyrka kommun för snart 40 år sedan så lovades det att de byskolor som fanns på Grödingelandet skulle få vara kvar för alltid. Det löftet bröts för något år sedan när skolan i Uringe lades ner. Skolan hade då bara 10 elever och många föräldrar valde att sätta sina barn i en annan skola av pedagogiska skäl. Ska vi då som är politiker flera generationer senare tvingas att hålla detta orealistiska löfte. Likaså det löfte som ställdes ut för 35 år sedan om att alla barn i Norra botkyrka ska ha ett eget klätterträd. Ska detta löfte hindra politiker nu att bygga nya välbehövliga villor i Norra Botkyrka? På riksnivån är väl löfte om att kärnkraften skulle vara avveckla 25 år efter 1980 ett motsvarande orealistiskt löfte.

Framtiden ser så mycket annorlunda ut än vad vi någonsin kan förstå idag och därför ska man inte binda upp sig i sådant som kan komma att ändras genom nya fakta och realism

tisdag 18 november 2008

Ny interpellation på gammalt tema

Folkpartiet Liberalerna
i Botkyrka



2008-11-27

Interpellation till Samhällsbyggnadsnämndens ordförande angående fler infartsparkeringar

Behovet av fler infartsparkeringar har diskuterats i kommunen under flera år. Bl.a. har vi i Folkpartiet genom interpellationer och i andra dokument krävt fler infartsparkeringar i hela kommunen. Infartsparkeringar är bra då de uppmuntrar folk att åka kollektivt efter att man tagit sin bil till en kommunikationsknutpunkt.

Speciellt i Tumba och Tullinge är behovet av fler infartsparkeringar stort, delvis till följd av nybyggnationer av bostäder.

Vid de tillfällen som vi tidigare krävt fler infartsparkeringar så har svaret varit att dessa är SL´s ansvar och att de har det övergripande ansvaret, vilket är helt riktigt. Men samtidigt kan kommunen genom att anvisa mark öppna upp för fler infartsparkeringar.

I det samråd som kommunen hade med SL den 21 oktober 2008, där nämndens ordförande var närvarande, togs frågan om fler infartsparkeringar vid Tumba och Tullinge upp. Var på SL svarade att om det finns lämplig mark så ska det inte vara något större hinder att börja bygga. Jag tolkar detta som att om kommunen bara får fram lämplig mark, är SL beredd att sätta spaden i marken så snart det går.

Med hänvisning till det anförda skulle jag därför vilja ställa följande fråga till samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Är Botkyrka kommun beredd att anvisa lämplig mark till SL så att fler infartsparkeringar kan byggas?


Lars Johansson (fp)

Tornbergsskolans nedläggning - Ett riktigt beslut

I veckans nummer av lokaltidningen MittI Botkyrka/Salem kan man läsa att Tornbergsskolan i Norsborg ska läggas ner. För en gångs skull så ställer jag upp bakom majoriteten och tycker att detta beslut är riktigt. Norra Botkyrkas skolor har länge brottats med vikande elevunderlag och många av skolorna i kommundelen har varit i dåligt skick. Tornbergsskolan är en av dem och då det finns andra skolor på nära avstånd så tycker jag att denna skola läggas ner.

Det intressanta är vad skolans områdes ska användas till sedan. Jag tycker att själva skolbyggnaderna bör rivas och sedan kan området med fördel användas som t ex gruppboende åt Vård- och omsorg eller till bostäder.

måndag 17 november 2008

Handel är bra för välfärden

Förra året hade organisationen Svenskt Näringsliv en mycket bra kampanj i samband med julhandelen. Genom sagor som t ex "Gumman som handlade för lite" så illusterades vad som händer om man går på de käcka rop från vänsteraktivister om att man inte ska handla något för att stoppa överflödssamhället. Nu är det snart jul igen och jag tycker att Svenskt Näringslivs kampanj behöver upprepas igen. Idag kunde jag läsa en insändare i Svenska Dagbladet om att vi borde handla mindre till jul inte minst nu när det är kris i ekonomin.

Tänk att det ska vara så svårt för folk att förstå att utan handel minskad tillväxt och därmed färre jobb och ännu mer kris. Jag tycker att det är hög tid för alla oss borgerliga och icke socialister att stolt utropa att handel är bra och det inte är någon skam att önska sig en 42 tums LCD TV i julklapp!

torsdag 13 november 2008

En död hand över kommunen

Det vill miljöpartiet lägga. När vi vid ett sammanträde igår diskuterade kommunens nya översiktplan framkom det t ex att miljöpartiet inte vill att Botkyrka ska växa varesig när det gäller invånare, bostäder eller företag. Ett sådant budskap kan vara framgångsrikt att köra fram hos de som redan bor i kommunen och det är liknade buskap som t ex Tullingepartiet och Botkyrkapartiet redan idag kör fram. Vi är emot allt rösta på oss!

Det är dock inte så enkelt att bara tro att om man inte gör något så blir allt som idag eller bättre. Alla kommuner behöver en expansion för att få en befolkning med unga och folk i arbetsför ålder som kan generera skatteintäkter annars är risken stor att kommunens ekonomi havererar. Däremot måste kommunen tänka mer strategiskt än idag när det gäller hur tillkommande bostäder och företag ska se ut.

onsdag 12 november 2008

Vänsterpartiets skattepolitik

Nu vill vänsterpartiet med Lars Ohly i spetsen höja skatten för alla som tjänar mer än 17 000 kronor i månaden. 17 000 kronor är inte en hög lön i dagens samhälle det är väl där kommunals gräns för ingångslöner går. Man kan undra när vänstern ska fatta att skattehöjningar hindrar tillväxten i landet. Från Folkpartiet har vi sedan länge hävdat att det ska löna sig att arbeta, men vänsterpartiet tycker tydligen tvärtom. Det är bättre att skapa förutsättningar för tillväxt så att fler får jobb och därmed kan betala in mer i skatt.

Ungefär så går ju också snacket i Botkyrka när vi talar om att skattekraften ska öka. Om fler som tjänar mycket flyttar till Botkyrka trillar skattepengarna in på hög utan att skatten behöver höjas för någon. Som tur är såg jag att miljöpartiet tagit avstånd ifrån vänsterns idéer.

Konstruera inte identiteter som inte finns

För några år sedan kom några tjänstemän på idén att vi i Botkyrka bara ska ha en postadress nämligen Botkyrka istället för de postadresser som finns idag Tumba, Tullinge, Norsborg, Uttran och Grödinge (ja det finns tom några hus på gränsen mot Södertälje som har postadress Södertälje). Det blev ett himla liv bland allmänheten för att visst bor vi alla i Botkyrka men vi identifierar oss med den kommundel där vi bor. Därmed blev detta förslag skrotat.

Nu håller kommunen på att ta fram en ny översiktsplan och för en del socialdemokrater är den viktigaste frågan återigen att tvinga fram en gemensam kommunidentitet. Jag hörde en företrädare för partiet som sade vid ett sammanträde nu på förmiddagen att alla borde ha jackor där det står heja Botkyrka på ryggen, visserligen halvt på skämt, men ändå. Jag tror att denna typ av jackor hade blivit ett fiasko. En person som bor i Tumba eller Alby skulle inte ta på sig den, möjligen om det står Tumba eller Alby på ryggen. Låt folk ha den identitet som de vill tillsammans kan vi nog ändå jobba för ett bättre Botkyrka!

tisdag 11 november 2008

Fritt fram att bygga nya infartsparkeringar

Skrev i förra månaden om att infartsparkeringarna borde hållas efter bättre för ar att se till så att ingen långtidsparkerar där. I går fick jag en protokoll från SL´s samråd med kommunen och där tas frågan om fler infartsparkeringar också upp.

SL säger att om bara kommunen hänvisar mark så är det inga problem för SL att bygga fler parkeringar. Jättebra det är något som vi i Folkpartiet i Botkyrka sagt i tio år men som majoriteten i kommunen inte vill ta i och skyller på SL när inget görs.

måndag 10 november 2008

Krisa lagom

Att det är kris i världsekonomin har väl inte undgått någon som följt media de sista månaderna. Vi förföljs dagligen av rapport om arbetslöshet, uppsägningar, ras på bostadsmarknaden och nu senast så såg jag att priserna på begagnade bilar faller.

Det gäller dock att "krisa" med måtta. Pratar man bara om kris så är risken stor att den blir ännu större. Krisen har t ex fört med sig att bensinpriset nu är 3 kronor lägre per liter än för ca 3 månader sedan. Sedan gäller det allt snack om räntor. Visst de var på väg upp, men nu när Riksbanken sänkt reporäntan vid två tillfällen är det faktiskt så att man kan binda ett bolån två år till en ränta som ligger 0,41% lägre nu än i maj månad. åtminstone om man har samma bolåneinstitut som jag. Så "krisa" lagom!

Spårbilsförvirring

Spårbilar har jag skrivit om på denna blogg tidigare och jag tycker fortfarande att det är något onödigt att satsa på i kommunen. Detsamma säger många av mina partivänner runt om på Södertörn såsom t ex min kollega i Södertälje, Mats Siljebrand som skrivit en utmärkt interpellation med rubriken "Spårtaxi - var god dröj". Mats tar bla upp i sin interpellation hur centrala Södertälje t ex området runt St:a Ragnhilds kyrka kommer att förvandlas till en rangerbangård om spårtaxi byggs.

Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA, har dessutom rört till begreppen kring spårbilar då man pläderar för ett system på regionalbasis som mer liknar spårvägar. Dessutom vet vi fortfarande inte mycket om hur spårbilar/spårtaxi fungerar i praktiken då de inte finns någonstans och frågan är var de kommer att byggas. När jag besökte Arlanda för en dryg månad sedan sade representanter för Luftfartsverket att inte ens där finns det underlag för någon spårbilsslinga.

fredag 7 november 2008

Inte mycket att skriva idag

Idag händer inte så mycket. I kommunalhuset i Botkyrka (Sveriges fulaste, sade någon häromdagen) är tempot lägre på fredagarna. Jag har fått handlingarna till nästa veckas planerings- och näringslivsberedning och det var inte mycket där att ta på.

Visserligen finns kommunens remissvar på den regionala utvecklingsplanen med men om vad vi ska svara råder i stort samsyn på södertörn och inom kommunen. Det mest upphetsande var att vi ska få info om att några tjänstemän varit och tittat på två nöjesfält i Nederländerna för att få sig en uppfattning om hur en familjepark på Hågelby ska se ut. I deras program var det väldigt mycket fri tid att själv gå runt i parkerna själv. Dvs ha roligt, inte så mycket briefing om kostnader, problem, möjligheter m.m.

torsdag 6 november 2008

Märkliga flaggdagar

Idag är det allmän flaggdag i Sverige därför att det är 376 år sedan kung Gustav II Adolf stupade vid Lützen. Ibland är flaggdagar lite märkliga och visar ofta på att det är segraren som skriver historien. I detta fall med Gustav II Adolf för att hamn bedrev ett för den svenska staten framgångsrikt krig i Tyskland. Ett krig som dock det svenska folk fick uppoffra mycket i, främst i form av soldatutskrivningar som splittrade familjer.

Gustav II Adolf bedrev dessutom många plundringståg och härjningar. T ex brändes och skövlades byar i det då danska Skåne på 1610-talet. Alltså ett uppträdande som inte skiljer sig mycket ifrån den danske kungen Kristian II under bla Stockholms blodbad 1520. Man kan därför tycka att Gustav II Adolf är lika lite värd att flaggas för som Kristian II

onsdag 5 november 2008

100 inlägg och valrörelse

Det här är mitt etthundrade inlägg på min blogg sedan jag startade upp för ett halvt år sedan. Jag vet om att det är en del som läser bloggen regelbundet och jag hoppas att det snart blir ännu fler.

Valet i USA gick i alla fall som jag ville Obama vann. Nu gäller det att rikta om fokus och börja planera för svenska val. Nästa år är det val till Europaparlamentet och 2010 är det allmänna val i Sverige. Därför känns det bra att vi börjar vårt valarbete inom Folkpartiet i Botkyrka idag. Om ca en timme så ska vi träffas för första gången i vår lokala valledning och börja dra upp taktiken för valen. Jag tror t ex att bloggar kommer att bli betydelsefulla i nästa val och en hel del annan ny media.

tisdag 4 november 2008

Change!

Change-Förändring så har det stått på Barack Obamas valbudskap i den amerikanska presidentvalskampanjen. För mig som liberal i Sverige är det självklart att stödja Obama. Man hör talas om några liberaler i Sverige som menar på att McCain är bättre då han är en större frihandelsvän. Det är förvisso sant men jag kan aldrig ställa upp på det dunkla budskap som förs fram av vissa republikaner med abortmotstånd och motstånd mot olika minoriteters rättigheter.

Därför är jag för change i USA och hoppas på en seger för Obama i natt!

måndag 3 november 2008

10 år

I lördags var det 10 år sedan jag började som gruppledare för Folkpartiet i Botkyrka. De första fyra åren var jag "bara" gruppledare på deltid en dag i veckan. När jag tillträde var vi som var ordinarie för Folkpartiet i kommunfullmäktige helt nya i dessa roller samtidigt som Folkpartiet hade gjort ett mycket dåligt val i såväl riket som i Botkyrka. Sedan dess har det gått uppåt i valet 2002 och neråt i valet 2006.

När det gäller politiska frågor så är det ungefär de samma nu som då som man brottas med, om än med olika vinkling. 1998 så startades processen för att sälja det kommunala elbolaget. Ett syfte med detta var att med intäkterna kunna få ner den kommunala låneskulden. Idag kämpar vi med näbbar och klor för att det inte ska explodera. I samband med att försäljningen gick igenom 1999 skrev jag följande insändare:

Sänk skatten med 50 öre
Försäljningen av Energiverket ger oss ett ökat ekonomiskt utrymme. Samtidigt nås vi av glädjande besked om att Botkyrkas skattekraft, som under flera år sjunkit till den lägsta nivån i Stockholms län har börjat vända uppåt igen. Vi har också en positiv inflyttning gentemot övriga Sverige och mot utlandet. Dess värre har vi en negativ inflyttning i förhållande till det egna länet. Detta är bekymmersamt, då det ofta är de med högre inkomster som flyttar ut. Här är skatteuttaget av betydelse. Även om mycket få människor väljer bostad enbart med anledning av skattetrycket är det klart att det spelar in när de flesta andra faktorer är lika. Botkyrka har inte bara länets högsta skatt, vi har även påtagligt mycket högre skatt än våra grannkommuner. För att göra kommunen till ett attraktivt alternativ måste skatten förr eller senare sänkas.
För att en skattesänkning skall ha någon betydelse måste den vara märkbar. En skattesänkning på 50 öre är enligt vår uppfattning en lämplig nivå, då den skulle ta oss bort från positionen som länets främsta högskattekommun och samtidigt innebära en reell köpkraftsförstärkning för låg- och medelinkomsttagare. På Södertörn skulle vi komma under både Haninge och Nynäshamn i skattetryck.
I motsats till vad som oftast sägs är det inte i första hand höginkomsttagarna som tjänar på en skattesänkning utan det är de grupper som redan har små eller obefintliga marginaler som har mest att vinna. För en person med en årsinkomst på 150.000 skulle den av Folkpartiet föreslagna skattesänkningen innebära 750 kr mer i plånboken. Den som fnyser åt detta belopp har förmodligen aldrig själv varit fattig.
Vi är medvetna om att det finns stora behov, framför allt inom skolan i Botkyrka. Vi är medvetna om att en bra skola och en bra barnomsorg är nog så viktigt för medborgarna som en sänkt skatt. Vi är också medvetna om att vi för första gången på mycket länge sitter i en situation där vi inte måste välja mellan att satsa på skolan och att sänka skatten. Ett så här gynnsamt läge för skattesänkning kommer inte att återkomma. Följaktligen föreslår vi att skatten i Botkyrka sänks med 50 öre.