torsdag 28 maj 2009

LönEU

En av de vanligaste frågorna man får på gator och torg om EU är den om parlamentarikernas löner. Folk retar sig uppenbarligen på dessa efter media skickliga beskrivande av EU-parlamentarikernas löner (att landstingsråd i Stockholm tjänar minst lika mycket sägs det inget om). Jag kan förstå att folk blir upprörda med tanke på alla fiffigheter som bla fackföreningspampar pysslar med, men det vore syn om Europavalet bara kommer att handla om löner.

Denna fråga är dock inte ny. När jag var på studiebesök på EU-kommissionen 1997 på den dåvarande finske kommissionärens stab uttryckte tjänstemännen där att det var konstigt att svenskar bara verkar vara intresserade av parlamentarikernas löner inom EU. Övriga frågor glöms bort. Detta förhållande verkar gälla även idag.

onsdag 27 maj 2009

Flerårsplanearbete

I kommunen jobbar vi med att ta fram Folkpartiets alternativ till flerårsplanen för 2010-2013. Detta arbete måste vi lägga ner extra mycket kraft på i år mot bakgrund av den ekonomiska kris som är såväl global som kommunal. Jag har inte i skrivande stund sett majoritetens förslag till flerårsplan. Men när den kommer så ska det blir intressant att se den. Törs man våga spara och koncentrera sig på kärnverksamheten. Eller ska man fortsätta att sprätta ut pengar på olika ”skojigheter” inom den s.k. upplevelsenäringen?

Klart är i alla fall att under perioden 2010-2012 så måste kommunen effektivisera sin verksamhet med 130 miljoner kronor. Vi i Folkpartiet kommer att klara att våga ta de besparingsbeslut som behövs. Inte minst mot bakgrund av att vi i såväl hög- som lågkonjunktur med en papegojas envishet hävdat att kommunen i första hand måste se till att trygga en god skola samt en omsorg om barn, handikappade och äldre av högsta kvalitet.

tisdag 26 maj 2009

Därför är jag EU-positiv

Allt sedan Sverige gick med i EU den 1 januari 1995 så har det nästan varit trendigt att vara EU-kritisk. Dessbättre verkar det nu som om allt fler svenska är positiva till EU. Själv är jag glad att jag är med i Sveriges mest EU-vänliga parti, Folkpartiet liberalerna.

För mig är frågan om fred och frihet den viktigaste för Europasamarbetet. Ju fler demokrati som samarbetar och sluter upp bakom marknadsekonomi och frihandel desto bättre är det för freden. EU kom ju till i början av 1950-talet som Kol- och stålunionen för att utveckla handel med dessa varor mellan länder och därmed förhindra krig.

Detta skriver jag när jag mellanlandar på kontoret. I eftermiddag är det AU-sammanträde i polisnämnden och därefter ska vi i FP-Botkyrka dela ut material i brevlådorna i Norra Botkyrka.

måndag 25 maj 2009

Två veckor kvar

Till Europavalet och vi kör på så mycket vi an här i Botkyrka. Bokbord ska vi ha måndag till lördag nu i slutveckorna och vi ska ha utdelningskvällar för att dela ut material i brevlådor. Samtidigt ska vi försöka att sätta ihop Folkpartiet i Botkyrkas flerårsplan för åren 2010-2013 plus förbereda kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Men det allra viktigaste är att det går bra för Folkpartiet den 7 juni och därför gäller det kampanja först!

onsdag 20 maj 2009

Nu har jag röstat

Idag inleddes förtidsröstningen till EP-valet och jag har som aktiv folkpartist varit och röstat redan första dagen. Naturligtvis på Folkpartiet och jag har kryssat för ett namn, vilket avslöjar jag inte. Kunde dock konstatera att i den vallkola som jag röstade (Tumba medborgarkontor) hade 40 personer varit inne och röstat de första timmarna som det var öppet.

tisdag 19 maj 2009

Ett Nix är ett Nix

Nixregistret är en alldeles utmärkt uppfinning. Det innebär ju att man genom att anmäla sig så ska man slippa telefonförsäljare som ringer till en i tid och otid. För det mesta fungerar detta alldeles utmärkt, men det finns några företag som helt struntar i att följa registret. På senare tid har jag haft irriterande samtal från dels ComHem AB och från SPP som inte kan respektera att man inte vill lägga ner tid på att prata med dem per telefon. Väst är ComHem som trots att jag även skrivit till dem och sagt att jag inte vill att de ringer ändå håller på. Blir det inte en skärpning under hösten så överväger jag att byta ut dem som leverantör av tjänster.

måndag 18 maj 2009

Många järn i elden

Det är mycket att hålla ordning på just nu. EU-valrörelsen är det övergripande, men samtidigt rullar allt på som vanligt med nämndmöte och arbete med flerårsplan. Dessutom så ska motioner till Folkpartiets landsmöte i höst förberedas. Extra intensivt blir det ju också denna vecka då halva veckan är helg. Men jag klagar inte det är bara att ge järnet och jobba vidare för Folkpartiet!

torsdag 14 maj 2009

En liten busig interpellation!

Se denna:

Folkpartiet Liberalerna
i Botkyrka



2009-05-13

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande angående Botkyrkabyggens huvuduppgifter

Jag hemställer att kommunfullmäktiges presidium föreslår att kommunstyrelsens ordförande får överlåta interpellationen till ordföranden i Botkyrkabyggen AB för svar i enlighet med de bestämmelser som finns i kommunallagen för detta.

Efter att ha läst igenom inledningen i Botkyrkabyggens årsredovisning för år 2008 börjar man undra om bolaget har bytt ut sina huvuduppgifter. Naturligtvis är det så att det finns en fullständig redovisning av ekonomin för bolaget i årsredovisningen men tittar man t ex på sidan 3 i årsredovisningen där 2008 beskrivs i korthet kan man få ett annat intryck. Några axplock från denna beskrivning är:
Januari/Februari – populära lydnadskurser för hund, husse och matte
April – Försenad jubileumsresa gav mängder av intryck
Juni/Juli respektive Augusti – Cirkus på gårdarna gav många en kick
December – Danslån på biblioteket i Alby

Naturligtvis kan man också läsa om de som hänt på bofronten också som:
Februari – Från BoMarknad till KundCenter – och mycket mer
December – Första hyresgästerna på Riksten

Men faktum kvarstår vi en snabb blick på årsredovisningen kan man få intrycket att Botkyrkabyggen sysslar med cirkus och dans och att boendet sjunkit i bakgrunden. Från revisionens sida har det också framförts att Botkyrkabyggen sysslar med sponsring av verksamheter vid sidan om utan tydliga regler

Med hänvisning till det som anförs ovan frågar jag ordföranden i Botkyrkabyggen AB:

Anser Du att det är bra att Botkyrkabyggen som viktiga händelser under året väjer att lyfta fram teater på gårdarna och hemlån av danser?
Är de typer av verksamheter som anges i interpellationen förenliga med Botkyrkabyggens ägardirektiv?

Lars Johansson (fp)

Alla dessa gratistidningar

Jag märkte det redan när jag jobbade i Riksdagen. Alla dessa tidningar som olika organisationer och myndigheter ger ut och som ingen läser. Det är likadant, om än inte som omfattande när man är kommunpolitiker. Fick precis en tjock inplastad tidning från SOS-alarm. Jag undrar bara. Behövs det en tidning som beskriver SOS-alarms verksamhet?

onsdag 13 maj 2009

Kampanj och lite annat

Nu är vi i full gång med kampanjandet inför Europavalet. Bokborden har börjat rulla på och material som ska delas ut i brevlådor har anlänt. Hur går det då i valet? Det är svårt att avgöra. Erfarenheterna från tidigare EP-val pekar ju på att valdeltagandet blir lågt och då gäller det att kunna mobilisera sina egna väljare att gå och rösta. Socialdemokraterna får i mätningar upp emot 35 procent. Det brukar de få i EP-val, men sedan när det kommer till kritan så går inte så många av deras sympatisörer och röstar, vilket tyder på lägre siffror för dem. Jag hoppas och tror att Folkpartiet kan gör a ett bra resultat.

Idag ska jag dock försöka se Giro dÍtalia på TV. Det är ju svenskt i ledartröjan där genom Thomas Lövkvist. Kul!

måndag 11 maj 2009

Partier som lägger utdimridåer

Det finns flera partier som ställer upp i Europavalet som lägger ut dimridåer om hur de ställer sig i olika frågor. Såväl vänsterpartiet som miljöpartiet vill reformera EU´s jordbrukspolitik säger de, men samtidigt är man motståndare till Lissabonfördraget som skulle innebära en behövlig start på detta reformarbete. Vänsterpartiet vill gå ur EU men vill samtidigt välkomna Turkiet som medlem. Hur hör det ihop.

Man får hoppas att väljarna uppmärksammar detta och under de ca fyra veckor som är kvar till EU-valet upptäcker att Folkpartiet är det enda riktigt Europavänliga partiet!

fredag 8 maj 2009

Grattis Spaaks!

Spaaks, det underbara konditoriet i Tumba har blivit utsedda till årets företagare i Tumba Centrum. Ett utmärkt val. Spaaks är bäst på matbröd, bullar tårtor m.m. Ett stort grattis till Er!

torsdag 7 maj 2009

Inga vägar

Inte en enda krona till nya vägar. Det anser Miljöpartiet i Mälardalsrådet. När vi skulle ta ett uttalande på Mälartinget i Örebro idag så kunde inte Miljöpartiet acceptera att det stod infrastruktursatsningar i uttalandet för att det kunde tolkas som att man skulle bygga vägar! Man ville bara ha spårsatsningar. Men hur har (MP) tänkt sig det. Ska det inte finnas vägar att åka buss på? Eller att cykla på? Tydligt är att Miljöpartiet blir förankrat allt längre från verkligheten.

tisdag 5 maj 2009

Visst blir det roligt men bestäms det något?

Den frågan ställer jag till mig själv i samband med att jag ska åka på årets Mälarting, anordnat av Mälardalsrådet, i örebro onsdag/torsdag. Trevlig tillställning, man träffar folk, intressanta seminarier osv. Men vad blir resultatet av dessa tillställningar? Det pratas hela tiden om att vi ska samarbeta mer i Mälardalen och man har goda intentioner, men händer det något sedan? Vi får se.

måndag 4 maj 2009

Kampanjdags

i denna vecka är det dags att på allvar starta upp kampanjen med bokbord inför Europavalet. folkpartiet i Botkyrka startar upp sin kampanj nu på fredag med bokbord och besök av kandidat till parlamentet.

Samtidigt ska allt rulla på som vanligt. Flerårsplan ska skrivas, tankar mot nästa års val ska tänkas. Själv ska jag iväg på möte med Mälardalsrådet i Örebro på onsdag och torsdag.

Reflektionerna från första majfirandet är annars de samma från mig som från många tidningar. Det enda sossarna verkar att kunna komma med är mer pengar till de som inte jobbar. Tvärtemot Folkpartiets paroller om att det ska löna sig att arbeta.