måndag 30 november 2009

Vad blir nästa steg?

I Schweiz har en majoritet i en folkomröstning beslutat att minareter ska förbjudas. Förskräckligt och man undrar vad som blir nästa steg. Vilken symbol eller utsmyckning är det som ska förbjudas nästa gång?

Resultatet i Schweiz väcker också frågan om folkomröstningar som valinstitut. Det kan ibland vara bra att ha folkomröstningar i stora frågor såsom t ex EU-inträdet. Men att politiker inte vågar ta beslut utan att man lämnar över det till befolkningen i en rad frågor är inte bra. Jag är därför tveksam till de lagändringar som är på gång i Sverige om att 10 procent av en kommuns invånare ska kunna tvinga fram en lokal folkomröstning. Vi kan få liknande folkomröstningar som i Schweiz då också här.

fredag 27 november 2009

Aktivitetspark för äldre

Det blir nu verklighet i Botkyrka då kommunfullmäktige, vilket är ovanligt, valt att biffala en motion från Folkpartiet liberalerna. Aktivitetspark kan sägas vara ett utegym där äldre perosner kan träna, muskler, rörlighet och balans. Det här kommer att bli ett bra tillskott i Botkyrka kommun.

onsdag 25 november 2009

Lätt fråga som är svår

Jag har precis varit på ett seminarium som Botkyrka Turistförening höll med anledning av planerna på en eventuell familjepark vid Hågelby. Frågan verkar ju i utgångsläget vara lätt. Är man för eller emot en familjepark?

Nu är det inte så enkelt. Debatten har hittills handlat om området där parken ska ligga. Möjligtvis kompletterad med hur dragningen av Hågelbyleden ska ske. Men har jag fått lära mig på två seminarier. Bara en familjepark i sig drar inte horder av besökare. Vi måste kunna erbjuda annat också. Något som lockar att folk väljer att t ex åka till Tumba Bruk också när man ändå är i Botkyrka. Det ställer krav på samhällsservice såsom t ex hotell, matställen och affärer på många håll runt om i kmmunen. Detta kommer att förändra många andra platser i Botkyrka och här måste vi föra en dialog med invånarna också. Vad händer om det växer upp hotell i Alby eller Tumba? En annan viktigt fråga där det finns mycket att önska när det gäller Botkyrka är tryggheten. Är tryggheten dålig så blir det mycket svårare att få en fungerande familjepark.

Som synes en enkel fråga kan bli svår!

tisdag 24 november 2009

Budget och tankar på jul

På torsdag är det heldagsfullmäktige om budget för år 2010 i Botkyrka. Majoriteten har förvisso dragit åt skruvarna lite grann men mycket av deras expansionslusta finns kvar. T ex finns det 17 miljoner kronor till att rusta upp en hangar för nycirkus i Alby. Vi kommer att få höra från majoriteten om hur usel regeringen är. Det vet jag redan på förhand, men själva bryr det sig inte om att kommunens låneskuld ökar och att skattekraften i Botkyrka urholkas allt mer.

Idag är det också exakt en månad kvar till julafton och man måste börja tänka på julförberedelser också. Till helgen ska ju t ex adventsstakarna fram.

måndag 23 november 2009

Moedborgarkurs eller inte?

På Folkpartiets landsmöte röstade jag och en majoritet ner förslaget om medborgarkurs för invandrare. Detta för att jag inte tycker att denna kurs ska vara obligatorisk Kursen skulle också vara en förutsättning för att bli svensk medborgare. Jag tycker att det räcker att vi driver språktest som en förutsättning för medborgarskap. Integrationspolitiken måste bestå av såväl morötter som piskor och inte enbart av piskor!

På landsmötet följde jag partistyrelsen när det gäller uppluckring av LAS och nej till en tredelad föräldraförsäkring. Däremot röstade jag för att tillåta gårdsförsäljning av vin!

onsdag 18 november 2009

Ett bra val

Det är alldeles utmärkt att regeringen nominerat Cecilia Malmström till ny EU-kommissionär. En mer övertygad anhängare av Europasamarbetet finns inte och jag tycker också att utnämningen kan ses som ett bekräftande på att Folkpartiets Europavänliga politik är framgångsrik. Det är också bra att posten inte gick till en moderat. Deras allt för splittrade hållning i Europafrågan är inte bra för Sverige som medlem i EU.

tisdag 17 november 2009

Botkyrka på den internationella kartan

Kan läsa i tidningen MittI att kommunalrådet Katarina Berggren (S) var på konferens i Barcelona för att prata om kreativitet och utveckling i Botkyrka. Berggren säger att det finns ett stort internationellt intresse för Botkyrka. Ja, och vad ska vi använda det till? Är det inte bättre att majoriteten med socialdemokraterna i spetsen lägger krut på att skapa utveckling och kreativtet här på hemmaplan istället? Det finns mycket att göra i Botkyrka och kommunen blir inte bättre för att kommunalråd och andra åker runt med tjusiga powerpoint presentationer.

måndag 16 november 2009

Jantelagen i kubik

I torsdags fick jag möjlighet att ta vaccin mot svininfluensan. Det var så att när jag skulle gå hem från kommunalhuset, som stängde just då, fick jag reda på att vaccineringen i kommunallhuset hade kvar några sprutor som annars skulle slängas för att de inte tål att lagras över natten. Alltså vi skulle slänga vaccin om jag inte tog sprutan.

Trots detta kommer Jantelagen jagande. Har fått höra från flera att jag som politiker fått gå före i vaccinationskön! Ibland blir bara Jante för mycket. Vad blir det nästa gång. Ska jag som kommunpolitiker betala när jag går på toaletten i kommunalhuset? Jag använder ju skattepengar när jag spolar eller kranar.

Norrländska samlingspartiet

Det är ett nytt parti som bildats för att föra tillbaka vinster till Norrland kunde man läsa i medier i förra veckan. Tanken är att de vinster som t ex vattenkraften, gruvorna och skogen genererar ska till viss del föras tillbaka till Norrland och dess invånare. Jag känner igen åtminstone tankarna när det gäller vattenkraft från motioner till Folkpartiets landsmöten.

Jag tycker att dessa idéer är helt felaktiga. Det finns andra tillgångar som bidrar till Sveriges utvecklingen och som tas från andra delar av Sverige. Skåne har tex stor spannmålsproduktion. Ska då delar av vinst på mjöl och brödförsäljning gå tillbaka till Skånes invånare? Jag bor i Botkyrka och här gapar det stora hål i naturen från många grustag som vi förser Storstockholms invånare med grus ifrån. Ska vinsten på gruset hamna exklusivt i Botkyrkabornas fickor då som en konsekvens av Det nya Norrlandspartiets tankar?

Om vinster från naturtillgångar ska föras tillbaka till sin ursprungsregion förutsätter det också ett totalt offentligt ägande av dessa tillgångar. För inte ska vi väl gå in och lägga straffskatt på vissa företagsvinster?

fredag 13 november 2009

Tänd belysningen

Återigen så är jag så trött på att gatubelysningen fungerar så dåligt i Botkyrka. Det skapar otrygghet och försämrar trafiksäkerheten. Det enda kommunen gör åt belysningen är att, enligt vad min partivän Heidi Henftling fått veta, att ordna ny belysning i Albyparken utifrån ett kvinnoperspektiv med hjälp av några ljusdesigners! Goddag yxskaft!

torsdag 12 november 2009

Rätt eller fel liberal?

Inom Folkpartiet framställs man av många som en bättre sorts liberal om säger att man är socialliberal och jobbar med "mjuka" frågor. Skulle man jobba med mer marknadsliberala frågor är det inte lika bra. Den här diskussionen visar hur mycket Sverige har fastnat i ett socialistiskt tänkande där allt som är "socialt" är bra medan "marknad" är fult.

Själv står jag bakom Folkpartiets gamla paroll, sociala reformer utan socialism och tycker inte att den ena formen av liberalism är sämre eller bättre än den andra.

onsdag 11 november 2009

Hårdare tag mot huliganer

I helgen var det oroligheter i samband med fotbollsmatchen mellan Djurgården och Assyriska. Huliganer stormade planen efter matchen och slog bla en spelare från Assyriska. Görs inget snart är jag rädd att folk kommer att skadas allvarligt, ja rent av dödas.

Fotbollsvärlden tar inte tag i detta problem på allvar. Ordföranden i Svenska Fotbollsförbundet, Lars Åke Lagrell, viftade bort det som hände i helgen med att det var glada supportrar som sprang. Kanske det men de misshandlade likväl.

Folkpartiet i Stockholms län vill ta i med hårdare tag mot våldet på läktare. Vi vill införa samma regler som i England där den som dömts för huliganbrott ska kunna åläggas anmälningsplikt vid en polisstation på annan ort.

tisdag 10 november 2009

Kamphundar

På Folkpartiets landsmöte om en dryg vecka ska frågan om förbud eller licens mot s.k kamphundar diskuteras. För oss som bor i Botkyrka är detta kanske en större fråga än på andra håll. På sina håll framförallt i Norra Botkyrka jämställs kamphundar med vapen och det är ett stort problem. Förbud mot denna typ av hundar är dock inte rätt väg att gå. Licens kan vara ett sätt. I Botkyrka har Botkyrkabyggen ordnat utbildningar för ägare till denna typ av hundar. Frågan är om det räcker om innehavaren av hunden ser hunden som ett vapen.

måndag 9 november 2009

9 november

I dag ska vi minnas att det är 20 år sedan Berlinmuren föll. Det var en stor händelse då murens fall innebar slutet på den kommunistiska regim i DDR och kan sägas utgöra kulmen på de omvälvande händelserna som öppnade för demokrati i Östeuropa 1989. Med det är mycket mer som hänt den 9 november andra år också som haft betydelse för historien. Det var detta datum 1918 som det dåvarande auktoritära Tyska kejsarriket föll, första världskriget slutade två dagar senare och innebär att den demokratiska Weimarrepubliken kom till stånd. Dessvärre kom senare Weimarrepubliken att bana väg för Hitler.

Det finns också obehagliga händelser att minnas den 9 november. 1938 släppte den tyska naziregimen i gång sin omfattande terror mot främst judar i det som vi idag kallar kristallnatten. En terror som sedan ledde till förintelsen under andra världskriget. En annan obehaglig händelse den 9 november var Napoleons Brumairekupp 1799, vilken lade grunden till Napoleons diktatur som skulle innebära krig och förödelse runt om i Europa under de närmaste årtiondena.

fredag 6 november 2009

Ta bort 6 november som flaggdag

Det är Gustav Adolfsdagen i dag och allmän flaggdag och vissa sitter och äter Gustav Adolfsbakelser. Jag tycker att denna flaggdag borde styrkas ur almanackan omgående. Sverige och de länder som drabbas av krig med under den tid som Gustav II Adolf regerade drabbades av misär, plundring och andra katastrofer Det svenska riket var oerhört hårt reglerat och frågan är om Sverige och svenskarna någon gång i historien var så hårt kontrollerade och ofria som under denna period.

För den som vill läsa mera om Gustav II Adolf så finns det en utmärkt bok av Sverker Oredsson, professor i historia vid Lunds Universitet, att låna eller köpa som avslöjar myten om vår s.k. hjältekung. En "hjälte" som spred förtryck, död och annat elände om kring sig när han drog fram över Europa. Han var dessutom inte speciellt segerrik heller. Endast två segrar mäktade han med Wallhof 1626 och Breitenfeld 1631. Så snälla kan vi inte tillsammans jobba för att den 6 november försvinner som flaggdag!

onsdag 4 november 2009

Dubbdäck eller inte?

Årets första snöfall är på väg och frågan om man ska ha vinterdäck med dubbar eller inte på bilen diskuteras flitigt. Jag själv köpte en ny bil i somras och skaffade då för första gången vinterdäck utan dubb. Jag tror dock att dubbade däck är bäst. Att jag skaffat odubbat beror på den s.k. miljörörelsens iver att förbjuda bilar att köra med dubbade däck på vissa ställen. Jag undrar vad som händer med dessa idéer när det framkommer att liv hade kunnat räddas om dubbdäck vore tillåtna?

tisdag 3 november 2009

Bra beslut av Skolverket!

Finansutbildningen vid Tumba gymnasium har av skolverket utsetts till en av de spetsutbildningar som ska finnas i landet. Det är jättebra! Utbildningar som uppmuntrar kunskap och som släpper fram elever som kan gå snabbare fram än andra behövs. Det är precis lika viktigt som att det finns insatser för dem som har det svårt.

måndag 2 november 2009

Varning för vänsterextremism

Så var det alltså vänsterextremister från AFA som låg bakom förra veckans upplopp i Fittja. Det är bra att polisen kunnat få tag på så många förövrare och nu kan man bara hoppas på att etablissemanget inom t ex media går ut och tar lika stort avstånd från extrema grupper på vänsterkanten som man gjort när det gäller högerextremister som Sverigedemokrater. Men det kanske är för mycket begärt. I Sverige har man allt för länge haft en romantisk inställning till grupperingar på vänsterkanten.