fredag 11 maj 2012

Plötsligt händer det!

Rubriken syftar inte på någon reklamslogan som man vunnit pengar på lotteri eller något annat. Nej det handlar istället om den politiska majoriteten som efter en trög vinter och vår börjat spruta ur sig förslag. Själv har jag undrat vad som händer. Jag vet att många projekt och planer är på gäng men inget har hänt. Men nu är det precis som om majoritet tagit bort fördämningen i en bäverdamm och förslagen forsar in. Vissa förslag gillar jag medan andra inte är bra för Botkyrka.



Efter snart fem år så är vi äntligen framme med ett färdigt avtal för Familjeparken vid Hågelby, även om jag inte vet vad avtalet innehåller i skrivande stund. Precis som tidigare kommer Folkpartiet att säga att vi accepterar Familjeparken förutsatt att det är privatkapital som finansierar den. Det är dock från vår sida viktigt att vi får en lösning på hur Hågelbyleden skall dras för att vi ska vara riktigt nöjda. Förslag på dragningar genom Eriksbergs industriområde har diskuterats för att avlasta Alby, men vi har inte sett om detta blir verklighet ännu.


Tumba Centrum ska vidareutvecklas med handel, service och bostäder. Detta är bra och har diskuterats länge. Vi får hoppas att det blir mer än diskussioner denna gång. Botkyrka och Tumba behöver ett ordentligt, modernt och representativt centrum. Går detta i lås kan byggstart ske våren 2014.

I Tullinge är det på gång med en fjärde etapp på Riksten. Majoriteten säger att nu när första delen av förbifart Tullinge är ska byggas så kan ytterligare 1000 bostäder byggas på området. Folkpartiet säger som vi sagt tidigare. En kraftfull utbyggnad på Riksten förutsätter att hela förbifart Tullinge byggs och vi har ända sedan projektet påbörjades för ca 10 år sedan hävdat att området visserligen ska bebyggas men i en varsam takt och med färre bostäder.
I Tullinge vill också majoriteten bygga det som ska kallas ”idéhus”. Tidigare benämnde man det som ”kulturhus”. Oavsett vad det kallas så har Folkpartiet markerat att vi inte vill ha ett hus av denna typ i Tullinge. Det är i princip bara PRO som önskar detta hus och inte övriga invånare i Tullinge. Dyrt blir det också. Redan i detta första skede kommer det att avsättas 2 250 000 kronor till detta ändamål. Dessa pengar hade bättre kunnat användas till att projektera skolupprustningar i Tullinge eller för att planera ett nytt äldreboende.

I Norra Botkyrka så klubbas snart planerna på nya bostäder och ett nytt äldreboende på den tomt där Tornbergsskolan låg tidigare. Detta är ett bra beslut. Fler bostäder med eget ägande byggs i Norsborg och dessutom tillkommer ett välbehövligt äldreboende.
Det var ett axplock på vad som är på gång. Det är viktigt att Botkyrka växer, för en kommun som inte växer och utvecklas har ingen framtid. Men Botkyrka måste växa på ett sätt där skattepengarna används på ett sätt som gör att pengar också finns kvar för att trygga välfärden.