fredag 30 oktober 2009

Det rör på sig

Läser att statliga Vattenfall AB har planera på att bygga mer kärnkraft. Bra, det ligger i linje med Folkpartiets politik och är ett steg bort från bolagets intressen i koleldad energi. Nästa steg blir att vi privatiserar Vattenfall!

torsdag 29 oktober 2009

Och kommunen den bara sväller

Det kan låta tjatigt, men jag måste kommentera allt nytt som kommunen hittar på som inte hör till dess huvuduppgifter. Det senaste är nu att Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska besluta att kommunen ska inrätta en folkhögskola! Jag trodde att folkhögskolor skulle vara icke kommunala och drivas av någon annan, men så icke i Botkyrka! Vad ska folkhögskolan då pyssla med? Ju naturligtvis Upplev Botkyrka ABs estetiska verksamhet och av Ua’s behov av allmänna utbilningar!

onsdag 28 oktober 2009

Radiointervju

Igår blev jag intervjuad av Radio Stockholm. Det gällde min interpellation som jag tidigare publicerat på denna blogg som handlar om att Tumba bibliotek stått som medarrangör på ett möte ordnat av Nej till EU. Radion tyckte att min interpellation var intressant och jag har fått ett, på pappret, bra svar på den när den socialdemokratiske nämndordföranden säger att bibliotek inte får stå som medarrangör på denna typ av möten. Det nya är dock att jag fått en affisch för något som kallas feministiskt forum i Hallunda den 14 november. En av arrangörerna för detta möte är socialdemokraterna, men det står också att biblioteken i Botkyrka är medarrangör. Så mycket var interpellationssvaret värt.

tisdag 27 oktober 2009

Mörkret

Är en fin liten by en bit utanför Särna i norra Dalarna. Och det är något helt annat än det mörker som nu råder i Botkyrka kommun. Jag tänker då på alla trasiga gatlampor som finns i alla delar av kommunen och som det tar en evighet att laga.

Mörker är det också att ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden i ett interpellationssvar till min partikompis, Stig Bjernerup, säger att man måste ta ansvar för ekonomin när man prövar frågan om man ska lägga ut barnvagnsramper vid en av Tumba stations utgångar. Visst vi ska ta ekonomiskt ansvar, men när samma nämndordförande intresserar sig för skulpturparker eller utopiska överdäckningar av E4/E20 genom kommunen finns det hur mycket pengar som helst.

Landsmöteshandlingar

Nu har ja fått ca 500 sidor handlingar till Folkpartiets landsmöte i Växjö i slutet av november. Det gäller nu att sätta sig in i alla förslag för att se om det är några särskilda man ska stödja. Själv är jag motionär på ett par motioner. De handlar för och främst om el och fjärrvärme tillsammans med Peter Siebert härifrån Botkyrka. Dessa motioner för ett hyfsat bra svar av partistyrelsen. Det gäller också en motion som jag har tillsammans med Maria Bergström från Sollentuna och som handlar om att det offentliga måste vara en föregångare och spara energi också och inte bara ställa krav på privata företag att göra det Tillsist har jag en motion tillsammans med Göran Pelarhagen också från Botkyrka som handlar om att deklarationsskydligheten för ideella föreningar ska tas bort.

Som sagt det är mycket att läsa med det ska bli kul med landsmöte!

måndag 26 oktober 2009

Det var ju inte förvånande...

Jag tänker på helgens stora nyhet att Jan Guillou varit avlönad av Sovjetiska KGB. Fattas bara annat när det gäller personer som vid denna tidpunkt återfanns på den yttersta vänsterkanten.

fredag 23 oktober 2009

Bravo Jan Björklund!

För att han tydligt säger att det inte är aktuellt med något regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Helt rätt att istället försöka få över Miljöpartiet till alliansen om ett oklart läge uppstår i riksdagen. Detsamma gäller för oss i Folkpartiet i Botkyrka. Inget samarbete med Sverigedemokrater, eller för den delen inte heller med andra främlingsfientliga partier tex det parti som valt att kalla sig för Botkyrkapartiet. Det senare partiet är enligt min uppfattning ett opålitligt förtäckt främlingsfientligt parti.

torsdag 22 oktober 2009

Ska man alltid gynna det lokala?

Ofta när det talas om offentlig upphandling så brukar man föra fram argumentet att kommuner i sin upphandling bör gynna det lokala näringslivet. I veckans nummer av Dagens Samhälle presenterar två forskare Andreas Bergh och Gissur Ó Erlingsson en undersökning som visar på att 85 procent av kommunpolitikerna vill att lokalt näringslivs ska gynnas vid upphandling.

Jag kan för egen del säga att jag är en av dem som inte tycker att man ska särbehandla lokala näringslivet vid upphandling. Upphandlingen måste hållas så ren och rättvis som möjligt. Det är inte säkert att det lokala företaget alla gånger är det billigaste och det finns dessutom en risk att vänskapsband m.m gynnar ett företag framför ett annat om man tar hänsyn till lokala faktorer vid upphandling. Jag vet att frågan är svårt. Många medborgare, varannan närmare bestämt, anser enligt undersökningen att det lokala näringslivet ska gynnas vid upphandling.

Dålig kommunal expansion

Flera kommuner på Södertörn funderar på om man ska investera i ett värmeverk för sopförbränning. Jag tycker inte att det är någon vidare bra idé. Inte så att jag tycker att det är dåligt att man bränner sopor, tvärtom. Men här har vi ett exempel på en bransch där inte kommunerna är verksamma idag. Vad är det då som säger att det per automatik måste vara kommunen som ska bränna sopor?

Det finns privata intressenter som kan fixa det här lika bra. Dessutom kommer det att byggas flera nya anläggningar i Södertörns närhet. Det kan innebära att vi tvingas att importera (!) sopor på sikt om överkapacitet uppstår här. Nej låt det privata ta hand om det här istället. Det är kanske bättre att satsa på att plocka ut metangas ur soporna och på så sätt få fram mer biogas istället som det råder stort brist på. Och i detta senare fall så är det så att kommunerna redan har en intressent genom sitt ägande av Syvab.

onsdag 21 oktober 2009

Förstatligande av skolan

Folkpartiet med Jan Björklund har föreslagit att staten åter ska ta över huvudmannaskapet för skolan. Det är ett bra förslag. Under de snart två årtionde som skolan varit kommunal har inneburit på sina håll sämre arbetsförhållanden för såväl elever som lärare. Men ett statligt huvudmannaskap ökar garantin för att skolan håller en någorlunda lika kvalitet oberoende av var man råkar gå i skolan.

tisdag 20 oktober 2009

Nu räcker det!

Med det menar jag Sverigedemokraternas (undrar var de kallar sig demokrater) allt mer extrema inlägg i debatten. Uttalande under deras landsdagar för allt mer tankarna till nazityskland och inte nog med att de vill begränsa invandringen. De som kommit från andra länder och redan finns här ska hindras att få jobb. På annat sätt kan man inte tolka deras motvilja mot regeringens instegsjobb som ska förmå folk att gå från utanförskap till jobb.

Det känns skönt att vara liberal. Vi ställer aldrig individer eller grupper mot varandra utan vi står upp för allas frihet att resa, jobba och tycka och tänka hur de vill!

måndag 19 oktober 2009

En något lugnare höstvecka

Förra veckan var det fullt upp med möten nästan varje kväll och så Folkpartiets lyckade höstkonferens på lördagen som en höjdpunkt.

Innevarande veckan får präglas av mer skrivarbete när det gäller såväl Folkpartiets förslag till ettårsbudget som vårt programarbete inför valet. Några möten blir det dock. Förbundsstyrelsen på torsdag och ett sammanträde med fjärrvärmebolaget Söderenergis styrelse. När det gäller fjärrvärme så ska det förhoppningsvis vara start för elproduktion i det nya kraftvärmeverket i nästa vecka. även om jag personligen är kritiskt till fjärrvärme i vissa lägen så är det ändå kul att m,an nu också kan producera el som grädde på moset när man kokar vatten!

fredag 16 oktober 2009

Politikerna kan inte fixa allt

Vid det offentliga möte om Tullinges utvecklingsplan som Folkpartiet höll igår kväll kom frågan om de dåligt skötta planteringarna i Tullinge Centrum upp från en deltagare. Jag påpekade då att dessa planteringar ägs dock av centrumägaren som INTE är kommunal vilket jag påpekade att man bör vända sig till dem med synpunkter. Morr hördes det då från publiken, politiker ska alltid säga att någon annan ska fixa det. Nej så är det inte men i detta fall är faktiskt inte kommunen ansvarig det är ungefär som om man skulle ropa på kommunen om grannen har vissna blommor i sin trädgård.

torsdag 15 oktober 2009

Fler poliser eller fler kvm

Jag vill att det ska finnas fler poliser och då synliga poliser på gator och torg. Alliansregeringen har verkligen lyckats med detta syfte och det finns betydligt fler poliser nu än för några år sedan. Men samtidigt hörs rop på att vi måste ha fler lokala poliskontor. Vid en första anblick kan det låta vettigt, men är det vettigt att vi binder upp polisens resurser i allt för mycket kostnader i form av lokalhyra? Ska vi inte först satsa pengarna på att få fler poliser?

tisdag 13 oktober 2009

Höghastighetståg

Det är tydligen modeflugan just nu inom järnvägstrafiken. Många orter verkar hänga upp sin framtid på att få denna typ av kommunikationer. Men är detta något för det glest befolkade Sverige att bygga dessa järnvägar för hundratals miljarder kronor? Kommer underlaget för hur många som vill åka vara tillräckligt? Ska vi inte satsa på förbättrade närkommunikationer med tåg i första hand t ex i Mälardalen innan vi satsar på höghastighetståg?

I Frankrike finns det riktigt snabba tåg med där bor ju också betydligt fler människor än i Sverige.

Dubbla tungor

Socialdemokraterna i Botkyrka propagerar för att den s.k. spårväg syd som de anser ska gå genom Botkyrka kommun. Blir därför förvånad över att i det gemensamma svar från Södertörnskommunerna gällande Nationell plan för transportssystemet med Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S) som en undertecknare så ska spårvägen inte gå längre än till Flemingsberg.

Luktar som att (S) i Botkyrka endast driver frågan för att de ska kunna hålla ihop majoriteten med (V) och (MP)!

Fika rättvist?

Det ska man tydligen göra den 20 oktober om man gillar det konkurrenssnedvridande FairTrade arbetet. Botkyrka kommun är naturligvis med på detta jippo att den anställda här tillsammans med andra runt om i landet ska sitta och dricka FairTrade kaffe. Det kommer att klirra skönt i de smarta affärsmäns fickor som kom på FairTrade när denna typ av kaffe kommer att säljas på bekostnad av annnat kaffet som t ex det mer i mina ögon rättvisa DirectTrade!

För att kolla vad jippot är kan n i klicka in här: http://se.fairtradechallenge.org/

torsdag 8 oktober 2009

Bra läsning

I veckans nummer av Tidningen Dagens samhälle finns det en hel del intressant att läsa. På flera håll runt om i Sverige diskuteras att minska antalet ledamöter i Kommunfullmäktige rejält som ett led i den ekonomiska krisen! Jag tycker att man ska akta sig för det. Fullmäktige är ju ändå det enda organ i kommunen som är valt direkt av folket och ska man minska på antalet politiska uppdrag är det bättre att ifrågasätta vissa nämner, beredningar, forum m.m.

Kan också i samma tidning se att man i Åtvidaberg avvecklat kommuncehefen och istället lagt ut dennes arbetsuppgifter på fem personer. En intressant tanke. Hoppas att det går bra, då jag ju tidigare på denna blogg skrivit att kommunchefsfunktionen är onödig.

onsdag 7 oktober 2009

Inte på min bakgård

Så brukar det låta när man är ute och träffar allmänheten. Man ska gärna bygga , men inte där man själv bor. Vägar där bilar ska köra får gärna finnas men man ska inte ha trafik på sin egen gata.

Skulle man bifalla alla önskningar om trafikregleringar och avstängningar så skulle det snart inte finnas någon öppen gata kvar i kommunen. Var på ett dialogforumsmöte igår i Tuna i Tumba och mycket riktigt där kom det förslag från en rad olika håll om att gator ska stängas av där just man själv bor. Det gäller att kommunen försöker hålla emot och ser till helheten när det gäller trafikregleringar så att systemet hänger ihop.

tisdag 6 oktober 2009

Ett bra förslag

Tycker jag det är att föräldrar ska ta ett större ansvar för barns brott bla föreslår regeringen ett större ekonomiskt ansvar. Det är bra för då kanske fler föräldrar har koll på vad deras barn håller på med. Men naturligtvis ska opposition klaga, i detta fall Thomas Bodström (S), och oja sig över att många föräldrar inte har råd att betala för vad deras ungar ställer till med. Nej, men se då till så att barnen sköter sig istället!

måndag 5 oktober 2009

Avveckla EU:s jordbruksstöd

Det var en av de frågor som Folkpartiet gick till val på vid Europavalet tidigare i år, och det är viktigt att så sker. Kan i dag läsa i tidningen att EU:s jordbruksministrar ska träffas för att diskutera vad man ska göra åt det för låga mjölkpriset!

Här ser man tydligt vad regleringar kan ställa till med. Inom vilka andra varuområde skull man bekymrat kalla till möte för att priset blev för lågt. Har vi någonsin sett att Elgiganten, ONOFF och Siba kräver att minstrar ska gripa in för att det råder priskrig på TV-apparater? Nej det har vi inte och det kommer inte att ske för att elektronik handlas på en fri marknad. Därför är det viktigt att vi slåss för frihandel på alla områden!

torsdag 1 oktober 2009

Översiktplan

Kommunen ska ta fram en ny översiktsplan. Då borde det vara läge att ha en bred dialog hos medborgarna om denna. Men så icke. Från Folkpartiet känner vi oss föranledda att lägga följande yrkande:

Ärende 201: Ny översiktplan för Botkyrka – inriktningsbeslut (KS/2008:210)

Förslag till beslut
Folkpartiet yrkar att Kommunstyrelsen återremitterar ärendet till kommunledningsförvaltningen som får i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till inriktning för en ny översiktsplan för Botkyrka kommun. Det nya förslaget ska mer överrensstämma med planerings- och näringslivsberedningens uppdrag så som det framgår från planerings- och näringslivsberedningens protokollsutdrag 2009-08-19.

Motivering
Uppdraget från planerings- och näringslivsberedningen var att ”med ledning av beredningens diskussion överlämna ett utvecklat förslag…”. Men föreliggande tjänsteskrivelsen från förvaltningen är inte en förväntad utveckling av texten med några tillägg från diskussionerna i beredningen. Denna text innehåller som bärande centrala delar helt nya tankar om en ”Botkyrkastad” som förefaller att vara ett tillskott från den politiska majoriteten som har tillfogats efter sammanträdet. Enligt detta förslag degraderas inriktningen för den nya översiktsplanen till att helt omskapa Norra Botkyrka till centralorten ”Botkyrkastaden” och resten av kommunen ägnas bara ett förstrött intresse som något slags glesbygd eller förorter till ”Botkyrkastaden”.

Folkpartiet säger ja till en positiv utveckling i Norra Botkyrka, men vi tvivlar på att den inriktning som anges i ordförandeförslaget är den bästa. Den tar sin utgångspunkt i ett ovanifrån perspektiv där politiker, byggherrar, arkitekter osv. redan på förhand vet vad som är bäst för utvecklingen i Norra Botkyrka. Enligt vår uppfattning är det ett underifrån perspektiv som borde råda istället där en bred diskussion med alla boende i kommunen, såväl i Norra som Södra Botkyrka, får utgöra underlaget för översiktsplanen. Som det nu ser ut i ordförandeförslaget är det redan bestämt vad som ska ske med Norra Botkyrka.

Vidare sägs det att en klimatsmart utveckling av Botkyrka i överensstämmelse med Botkyrkas nya klimatstrategi ska vara en viktig utgångspunkt för den nya översiktsplanen. I denna klimatstrategi framgår det att det är trafiken som är står för den helt dominerande delen av koldioxidutsläppen, men här prioriterar man fjärrvärme framför andra – förmodlig bättre alternativ. Hur är det med beredskapen att uppfylla visionerna som fyller alla strategidokument efter att de väl har antagits?

Att ta fram en ny översiktplan är ett av de viktigaste besluten i kommunen under en mandatperiod. Genom översiktsplanen talar kommunen om vilka områden som ska utvecklas och vilka som är värda att bevara – i hela kommunen.



Lars Johansson (FP)