torsdag 9 december 2010

Insynen i kommunal verksamhet

Det är viktigt att vi som medborgare har insyn i den kommunala verksamheten. Ett återkommande bekymmer har varit de kommunala bolagen. Nu visar en artikel i dagens nummer av tidningen "Dagens Samhälle" att de kommunala bolagen sväller allt mer. Det är är bekymmersamt då insyn i flera verkamheter begränsas allt mer.

Men det är inte bara bolagen som är ett gissel. också kommunalförbund tenderar att bli organ som lever sitt eget liv med bristande insyn och granskning. jag satt själv med i ett kommunalförbund, Södertörns brandförsvarsförbund, under 2004-2006. Det man kan konstatera från denna verksamhet var att vi i direktionen fick betydligt högre arvoden vad man får i andra organ och dessutom fick man inte bara en utan två julklappar till jul!

Nej kommunalverkamhet ska antagligen bedrivas i förvaltningsform eller så lägger man ut den på privata entreprenörer.

tisdag 7 december 2010

Är det fult att handla?

Jag har inte skrivit något på bloggen under några veckor, men idag kunde jag inte låta bli längre. Råkade se in i kommunens konsthall under lunchen och där har man just nu en utställning om kapitalism och handel.

Naturligtvis ska den fria marknaden sablas ner. "Att handla är äckligt kunde man läsa på ett anslag". Häromveckan var det en dag som var avsatt till bojkott av julhandeln. Det märkliga med att alla dessa handelshatare som får ge utlopp för sina tankar är att man inte ser på konsekvenserna av deras tänkande. En fri marknadsekonomi byggar på att vi handlar med varandra och ju mer vi handlar ju mer beroende blir vi av varandra och därmed kan vi skapa en fredligare värld. Att inte handla och köpa leder bara till samhällets undergång.