tisdag 22 november 2011

Elområdena är ett resultat av felaktig s-politik

Ingen har väl kunnat undgå att Sverige delats in i elområden sedan den 1 november. Elkunderna i sydasverige får betala mycket mer för elen än de som bor i Norrland.

Att vi fått dessa skillnader beror på att EU-kommissionen bestämt att Sverige ska delas in i elområden. Om vi inte gjort detta så hade Sverige drabbats av skyhöga böter. Dock ska man ha i minnet att elområdena speglar det faktum att vi har en ojämn tillgång av el i landet. Sydsverige lider av det felaktiga beslutet, som den socialdemokratiska regeringen trummade igenom för drygt tio år sedan, at lägga ner Barsebäck. Nu för de boende i Skåne betala för detta.

Folkpartiet anser att vi måste bygga ny energiproduktion i landet för att elområdena ska kunna försvinna. För oss finns det inget annat storskaligt alternativ än att investera in ny kärnkraft!

måndag 21 november 2011

Unga ska ha jobb!

Att unga ska ha jobb kan tyckas vara självklart, men inte alla är beredda att göra något åt det. Det är därför bra att Folkpartiet valt att driva en kampanj på detta tema.

Vad är det då som ska göras för att fler unga ska få jobb? Vi i Folkpartiet pekar på några konkreta förslag. Det gäller:
Ändra turordningsreglerna i LAS så att de grundas på perosnlig kompetens istället för anställningstid.
Höj ersättningarna i A-kassa de första 100 dagarna.
Inför ungdomsavtal så att unga kan få in en fot på arbetsmarknaden med inledningsvis lägre lön.
Förläng porvanställningen för personer under 26 år från ett halvår till ett år.
Underlätta livslångt lärande. Inför skattegynnat kompetenssparande som både arbetsgivare och den anställde kan avsätta pengar till.

Dessa åtgärder tillsammans kommer att leda till fler unga i jobb!