måndag 12 april 2010

Finns det pengar eller inte i kommunen?

Så var det dags igen att diskutera hur våra skattemedel prioriteras i Botkyrka kommun. Bokslutet för år 2009 visar att kommunen gått med ca 60 miljoner kronor i överskott och det låter väl bra. Visst på ytan ser det bra ut men börjar man skärskåda bokslutet ser vi att skattekraften fortsätter att urholkas om man jämför såväl med riket som helhet som Stockholms län. Av våra skatteintäkter så går 99,5 procent till driften. Alltså det finns inget över att spara till framtida investeringar utan de får skötas med ökad upplåning.

Allt detta borde göra att det ringer en varningsklocka för den styrande majoriteten om att nu är det dags att se över sitt hus och prioritera rätt saker. Tyvärr är det inte så utan det ska sparas på fel saker och satsas på sådant som är kul inom den s.k. upplevelsenäringen.

Inom äldreomsorgen får vi veta att många platser står tomma på det nya äldreboendet Silverkronan, och att gamla som skulle behöva komma in på äldreboende får vårdas hemma istället. Vi ett besök som jag gjorde på en skola i Tullinge häromveckan vistades vi i mycket dåliga lokaler som framkallade allergiska reaktioner hos såväl elever som vi vuxna. Böckerna i skolan var gamla. Den klassiska uppgiften om att de har kartböcker där fortfarande Sovjetunionen står med, visade sig stämma.
I motsats till detta ser man hur majoriteten sprättar iväg pengar på diverse skojigheter. Att det byggs en Cirkushangar med skattepengar i Alby har varit känt ett tag. Men nu ska det tecknas nya avsiktsförklaringar mellan kommunen och Cirkus Cirkör. Det talas bland annat om en ny administrationsbyggnad för cirkusen som kommunen välvilligt ska ställa upp och bygga. Vidare kan vi se att föreningar får stöd av kommunen till hyror och annat utan att redovisa hur pengarna används genom att skicka in en årsredovisning. Konsthallen söker pengar för att man ska kunna ha ett eget ”bokförlag” som egentligen inte är ett bokförlag!

Inga kommentarer: