torsdag 29 april 2010

Kvalitet i konsten framför kvantitet

I Botkyrka pågår just nu en diskussion om hur mycket pengar som ska avsättas till konstnärlig utsmyckning vid nyinvesteringar. Det finns en regel om att 1% av budgeten ska gå till konstnärliga utsmyckningar. Jag tycker att det är dumt att låsa sig vid en fast nivå. Istället borde det avgöras från projekt till projekt om hur mycket som ska gå till utsmyckningar. Ibland kan det bli mer än 1 % och ibland mindre

onsdag 28 april 2010

Krångla inte till det!

Miljöpartiets allt starkare inflytande över socialdemokraterna sätter sina avtryck både här och där. De senaste dagarna har vi kunnat ta del av utspel som kommer att höja skatterna på en rad områden. Men också i det lilla på kommunal nivå så krånglas det till för den enskilde. Här i Botkyrka blir det allt fler nybyggnadsprojekt som ska byggas på ett så "klimatsmart" vis så att ingen har råd att bygga. Detta är värt att lyfta fram att i Miljöpartiets värld så byggs det inga bostäder!

tisdag 27 april 2010

Tveksamma satsningar

Vänsteroppositionen på riksnivå vill satsa stora belopp på utbyggnad av s.k. höghastighetståg. Det ska ske genom att vi ska låna upp pengar av framtida generationer till satsningar som vi inte vet om de är bra. Frågan gäller främst vem som ska åka med de här tågen i vårt glesa land. Är det inte så att medel tas från lokal- och regionaltåg så att folk som bor i tätbebyggda områden får sämre kollektivtrafik?

måndag 26 april 2010

Folkpartiet i Botkyrka satsar ungt!

I årets val kommer en mycket stor andel unga att vara förstagångsväljare. Det talas om ca 500 000 personer. I Botkyrka utgör förstagångsväljarna 6,6 % av de röstberättigade. Det är glädjande att Folkpartiet i Botkyrka kan presentera en valsedel i valet till kommunfullmäktige där 11,1 % av kandidaterna är förstagångsväljare (uppgifter från val.se). Nu gä'ller det av vi förvaltar det väl. Alla är inte placerade på valbar plats, men jag hoppas att många av våra yngre medlemmar kan få uppdrag i nämnder och styrelser efter valet!

torsdag 22 april 2010

Våga värna Kommunfullmäktige

I veckans nummer av Tidningen Dagens Samhälle kan man läsa att, återigen inför valet, så kommer flera kommuner att minska antalet ledamöter i sina kommunfullmäktigeförsamlingar. Jag är inte den som tycker att det är en självklarhet att man ska ha många platser för förtroendeuppdrag i kommunerna. Tvärtom organ som inte är meningsfulla bör läggas ner, men att krympa kommunfullmäktige som är det enda direktvalda organet är helt fel. Inte minst ur demokratisynpunkt.

onsdag 21 april 2010

Upplevelsenäring med rätt fokus

Jag brukar ju rätt ofta kritisera de satsningar som görs på upplevelsenäringen i kommunen. Idag var jag dock på sttudiebesök tillsammans med statssekreterare Karin Pilsäter på Xenter i Tumba. Här erbjder man kvalificerad yrkesutbildning inom vissa yrkesområden där det finns ett verkligt behov av arbetskraft och i ett nära samarbete med näringslivet. Ett sådant exempel är kameraskötare för den alltmer expanderande live-TV i såväl Sverige som i andra länder i Europa. Och inte kräver de att kommunen ska subventionera deras lokaler heller.

tisdag 20 april 2010

Makten framförallt!

Det är det som gäller för socialdemokraterna i Stockholmsregionen. Nu vill man ordna en regional folkomröstning om förbifart Stockholm för att kunna regera med V och MP. Annat var det när trängselskatterna skulle införas för några år sedan. Då var samma partier emot en regional folkomröstning i den frågan.

måndag 19 april 2010

Vill Ni ha 1400 kronor mer i skatt med en valseger för oppositionen?

Jag var på Folkpartiet i Stockholms läns årsmöte i lördags. Vår partiledare Jan Björklund förklarade på ett tydligt sätt om vad som de röd-gröna partierna skulle vinna riksdagsvalet i höst. Och det är bla följande vill vi ha höjd bensinskatt med 4 kr. Vill vi att elproduktionen i Sverige ska halveras och vi ska bli beroende av rysk gas. Vill t ex anställda inom handels som precis nästan gått i strejk för en lönehöjning på 400 kronor att jobbskatteavdraget tas bort och man får 1400 kronor mer i skatt varje månad. Det är det här valet handlar om och det gäller nu att alla som vill se alliansen omvald med ett stärkt stöd för Folkpartiet går ut och talar om detta för alla som man känner!

fredag 16 april 2010

Man kan alltid skylla på samhället

Det tycker jag att man ser en tendens att vissa journalister nu gör när det gäller vulkanaskan från Island som tvingar flera länder att stänga sina luftrum. Man kräver att planen borde vara konstruerade så att de kan flyga ändå. Men det är ju en händelse som aldrig har hänt innan och natuyrens krafter ska man inte utmana. Se vad som hände med det polska presidentplanet förra veckan när man försökte utmana naturen genom att landa i dålig väderlek

torsdag 15 april 2010

Trenderna i kommunerna

Jag har tidigare skrivit om att v i som kommunpolitiker ibland går på trender som olika företag försöker att åka runt och sälja in till godtrogna politiker och tjänstemän i kommunerna. Spårbilar är ett sådant exempel som jag tidigare skrivit om. Ett annat är tydligen vindkraft, som jag nämnde i ett inlägg i förra veckan. Det är inte så att AB Botkyrkabyggen är unika som köper in sig i ett vindkraftverk i Rättvik. Upplands-Väsby kommun ska göra det samma. För några veckor sedan hörde jag på en man som represneterade ett företag som sålde vertikala växthus. Också han turnerade runt till kommunerna och försökte sälja in sin produkt.

Även ord kan vara trendiga för kommuner. här i Botkyrka har vi Upplev Botkyrka AB. Nykvarn har en hemsida med adressen upplevnykvarn.se. Fantasin är dålig med andra ord!

onsdag 14 april 2010

Utvecklingsprogram för Tullinge

Ett utvecklingsprogram för Tullinge håller på att rulla igen den politiska beslutsapparaten i Botkyrka. Dessvärre innehåller programmet en massa med flum med allmänna hänvisningar till hållbarhet och klimatsmarthet.

De stora frågorna som Tullingeborna diskuterar t ex vad som ska hända i centrum, med infartsparkeringarna eller med skolornas dåliga lokaler, saknas helt. Frågor som vi i Folkpartiet också vill driva. Majoriteten verkar vara orolig för att vi ska avvika från deras linje. Låt de vara det1 Valet i höst får avgöra vem som bäst fångar upp Tullingebornas åsikter.

tisdag 13 april 2010

Rätt är rätt men det kan ändå bli fel

Folkpartiet har i många år kämpat för fler poliser och fler synliga poliser. Vi har lyckats med detta i regeringsställning då antalet poliser ökar markant. Här i Botkyrka finns det en tredjedel fler poliser nu än för fyra år sedan. men även detta mynt har en baksida. I ivern att få fler poliser som är synliga har utredningssidan fått prioriteras ner och ärendena växer på hög. Det här är inte bra för rättssäkerheten. Det måste till resurser på utreningssidan också.

måndag 12 april 2010

Finns det pengar eller inte i kommunen?

Så var det dags igen att diskutera hur våra skattemedel prioriteras i Botkyrka kommun. Bokslutet för år 2009 visar att kommunen gått med ca 60 miljoner kronor i överskott och det låter väl bra. Visst på ytan ser det bra ut men börjar man skärskåda bokslutet ser vi att skattekraften fortsätter att urholkas om man jämför såväl med riket som helhet som Stockholms län. Av våra skatteintäkter så går 99,5 procent till driften. Alltså det finns inget över att spara till framtida investeringar utan de får skötas med ökad upplåning.

Allt detta borde göra att det ringer en varningsklocka för den styrande majoriteten om att nu är det dags att se över sitt hus och prioritera rätt saker. Tyvärr är det inte så utan det ska sparas på fel saker och satsas på sådant som är kul inom den s.k. upplevelsenäringen.

Inom äldreomsorgen får vi veta att många platser står tomma på det nya äldreboendet Silverkronan, och att gamla som skulle behöva komma in på äldreboende får vårdas hemma istället. Vi ett besök som jag gjorde på en skola i Tullinge häromveckan vistades vi i mycket dåliga lokaler som framkallade allergiska reaktioner hos såväl elever som vi vuxna. Böckerna i skolan var gamla. Den klassiska uppgiften om att de har kartböcker där fortfarande Sovjetunionen står med, visade sig stämma.
I motsats till detta ser man hur majoriteten sprättar iväg pengar på diverse skojigheter. Att det byggs en Cirkushangar med skattepengar i Alby har varit känt ett tag. Men nu ska det tecknas nya avsiktsförklaringar mellan kommunen och Cirkus Cirkör. Det talas bland annat om en ny administrationsbyggnad för cirkusen som kommunen välvilligt ska ställa upp och bygga. Vidare kan vi se att föreningar får stöd av kommunen till hyror och annat utan att redovisa hur pengarna används genom att skicka in en årsredovisning. Konsthallen söker pengar för att man ska kunna ha ett eget ”bokförlag” som egentligen inte är ett bokförlag!

fredag 9 april 2010

Använd Botkyrkas konsthall till något vettig

Skrev härom dagen om det flum som pågår i konsthallen i Botkyrka. Den borde istället användas till något vettigt. Daglig verksamhet i Hallunda ska ha en konstutställning med tavlor som de som får sysselsättning inom daglig verksmahet gjort, men den ska hänga på ett galleri inne i stan. Nog hade varit mycket bättre och till nytta för oss i kommunen om dessa fina tavlor fått ställas ut i Botkyrkas konsthall?

torsdag 8 april 2010

Ägarlägenheter

Läser i dagens Nyheter idag att ägarlägenheter inte blivit någon succé i Sverige. Endast 58 stycken finns. Det är tråkigt jag tycker att det borde blir fler och som jag skrivit här tidigare borde omvandling till ägarlägenheter också kunna bli möjligt i befintligt bostadsbestånd. Det gäller att marknadsföringen av att denna upplåtelseform blir bättre.

Ett par som bor i ägarlägenhet säger i tidningen att de tycker att denna upplåtelseform är bra. Man kan själv påverka sin kostnad och man äger sin lägenhet lika mycket som ett hus, men man slipper att anlägga trädgård.

onsdag 7 april 2010

Måste man alltid äga?

Det kommunala bostadsföretaget Botkyrkabyggen vill liksom många andra gå över till grön el och mer miljövänlig energiåtgång överhuvudtaget. Men varför måste man äga energiproduktion då? Ett förslag finns om att företaget ska köpa ett vindkraftverk i Rättvik. Varför duger det inte bara att köpa in grön el? Varför ska man äga anläggningen själv?

tisdag 6 april 2010

Det gäller att försörja sig

Det tycker man i konsthallen i Tumba i Botkyrka. Nu har man ett eget bokförlag som kallas Labyrint Press, fast det är egentligen inget bokförlag! Likväl ska man söka pengar från Nordiska Ministerrådet för att kunna turnera runt med en utsällning till diverse olika länder under något år framöver. Luktar som att det är någon som jobbar där som behöver sin försörjning tryggad. Naturligtvis ska vi i Folkpartiet liberalerna ställa oss skeptiska till sådant flum.