torsdag 20 oktober 2011

Utredningen om en eventuell kommundelning klar

Så kom den då. SKL´s utredning om en eventuell kommundelning i Botkyrka med scenariet om vad som händer om Tullinge skulle bli en egen kommun. Till att börja med kan man konstatera att det inte hade blivit någon utredning om inte Folkpartiet genom en motion väckt ärendet i kommunfullmäktige. Tullingepartiet har inte agerat i frågan för att ta ett exempel. Det gör de för övrigt i nästan ingen annan fråga heller. Det är det enda parti hittills på oppositionssidan i kommunen som inte lägger egna budgetförslag. Alltså det innebär att man står bakom den röd/gröna majoritetens förslag till budget som man i andra smmanhang kritiserar

Utredningen visar på att det inte finns några hinder för en delning enligt indelningslagen, men det finns en del frågetecken bla att såväl Tullinge som Botkyrka kan förlora ekonomiskt på frågan.

Men vad händer nu? Rapporten kommer att diskuteras på dialogforum runt om i kommunen och  Folkpartiet i Botkyrka kommer nu att diskutera frågan internt. Men för mig är det självklart att vi måste genomföra en lokal folkomröstning i kommundelningsfrågan för. Denna bör genomföras i god tid innan nästa val så att den lokala valrörelsen 2014 handlar om de för medborgarna övergipande frågorna om utbildning och omsorg.

Inga kommentarer: