torsdag 20 oktober 2011

Utredningen om en eventuell kommundelning klar

Så kom den då. SKL´s utredning om en eventuell kommundelning i Botkyrka med scenariet om vad som händer om Tullinge skulle bli en egen kommun. Till att börja med kan man konstatera att det inte hade blivit någon utredning om inte Folkpartiet genom en motion väckt ärendet i kommunfullmäktige. Tullingepartiet har inte agerat i frågan för att ta ett exempel. Det gör de för övrigt i nästan ingen annan fråga heller. Det är det enda parti hittills på oppositionssidan i kommunen som inte lägger egna budgetförslag. Alltså det innebär att man står bakom den röd/gröna majoritetens förslag till budget som man i andra smmanhang kritiserar

Utredningen visar på att det inte finns några hinder för en delning enligt indelningslagen, men det finns en del frågetecken bla att såväl Tullinge som Botkyrka kan förlora ekonomiskt på frågan.

Men vad händer nu? Rapporten kommer att diskuteras på dialogforum runt om i kommunen och  Folkpartiet i Botkyrka kommer nu att diskutera frågan internt. Men för mig är det självklart att vi måste genomföra en lokal folkomröstning i kommundelningsfrågan för. Denna bör genomföras i god tid innan nästa val så att den lokala valrörelsen 2014 handlar om de för medborgarna övergipande frågorna om utbildning och omsorg.

onsdag 5 oktober 2011

Elpriset

Snart är det vinter igen och redan nu diskuterar många om hur högt elpriset ska bli. Det flesta gör det lätt för sig och skyller på avregleringen av elmarknaden. Men så lätt är det inte. De största anledningarna till att elpriset gått upp under de senaste årtiondena stavas politiska beslut som högre skatter, certifikat och utsläppsrätter.

Dessutom styrs priset också av tillgången på el. Här kan man hänvisa till dåliga politiska beslut. Den avstängning av kärnkraftreaktorerna i Barsebäck som genomfördes av den förra S-regeringen ryckte undnan en betydande del av den svenska elproduktionen och bäddade därmed för högre priser. Det är mot den bakgrunden som vi i Folkpartiet vill bygga ny kärnkraft. För utan kärnkraft kan vi inte säkra en långvarig tillgång till el till rimliga priser.

tisdag 4 oktober 2011

Tillgängligare motionsspår i Botkyrka tack vare Folkpartiet

Ibland kan man få igenom saker trots att man befinner sig i opposition. Jag lade i vintras en motion i kommunfullmäktige om att ett "platt" motionsspår borde inrättas i kommunen. Idén kom från min partivän Birgit Hellgren som tyvärr inte sitter i kommunfullmäktige längre.

I Botkyrka har vi många fina motionsspår i vacker natur. Det ska vi vara glada över. ett problem har dock varit att samtliga spår är mer eller mindre kuperade och det gör det svårt för t ex familjer med barnvagn eller äldre att ta sig ut i naturen. Med ett "platt" spår blir det mycket enklare. Det kommer nu att bli verkligheten då också den politiska majoriteten ställer sig bakom förslaget från oss i folkpartiet.