tisdag 14 april 2009

Ju fler kockar!

Nu var det dags för en ny vända om förskolan i Hästmossen igen! En förskola i form av baracker som påminner om det forna öst är på plats, men vad som inte är på plats är trafiksäkerhetslösningar runt förskolan.

Det gäller främst korsningen Dalvägen-Hästmossevägen där något måste hända. Flitiga partimedlemmar som Bo Sigerlöv och Petra Westerlund har hela tiden informerat mig om hur läget är. Redan i höstas förde jag en interpellationsdebatt i kommunfullmäktige och frågade om hur det skulle bli med övergångsställe i korsningen och fick ett positivt svar från Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Nyberg (S). Nu är det snart maj månad och det enda som har hänt är att hastigheten i korsningen sänkts. Jo en sak till har hänt, nämligen att kommunen ingått ett så dåligt avtal med Vägverket att det endast ska byggas en s.k. gångpassage i korsningen. Det innebär att såväl barn som föräldrar får kryssa mellan bilarna utan att det finns någon form av övergångsställe. Bilarna är inte heller skyldiga till att stanna för gående.

Vad som också hänt är att ytterligare kockar har kommit in i röran i form av intresseföreningen (som oftast agerar som att de vore en myndighet. T.ex. är många konstiga farthinder deras idéer) nämligen Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF). De menar att vägen blir farligare om man bygger ett övergångsställe än om det förblir utan! Enligt NTF så invaggas de gående i en falsk säkerhet om ett övergångsställe anläggs vid den aktuella korsningen. Man förordar istället en dyr lösning i form av gångbro eller tunnel som aldrig kommer att byggas. Men grundfrågan blir inte löst. Barnen och föräldrarna som ska ta sig till förskolan vid Hästmossevägen får inte sitt övergångsställe. Det får inte bli så att en olyckshändelse är det som ska få fart på frågan.

Inga kommentarer: