tisdag 3 mars 2015

Bra mat för äldre – inget för Botkyrkas sossar

Maten ska vara en av höjdpunkterna på dagen. Det kan de flesta av oss ställa upp bakom. Men detta är extra viktigt när det gäller våra äldre. Bor man t ex på ett boende inom äldreomsorgen så kanske måltiderna är den stund på dagen man ser fram emot mest. Att få äta gott och njuta av maten. Då är det viktigt att maten håller en hög kvalitet. Flera undersökningar visar att näringsbristen bland äldre är utbredd och det kan leda till ökad ohälsa. Mat ska även ses som en del av den medicinska behandlingen, en fullvärdig kost är förutsättning för ett bra näringstillstånd.

Därför har Folkpartiet i Botkyrka föreslagit att en "stjärnkock" borde anställas på ett av våra äldreboenden för att kunna höja kvaliteten på den mat som serveras. Blir detta bra borde stjärnkockar också anställas också på de andra köken inom äldreomsorgen och idén kunde spridas vidare till barnomsorg och skola.

Ett sådant här förslag borde väl vinna gehör hos den styrande röd/gröna majoriteten? Men så är det inte. Vårt förslag får avslag. Visst finns det förbättringar att göra när det gäller maten på våra äldreboenden, men det blir för dyrt att anställa en kock säger man. Nedskärningar skulle få göras på annat istället.

För Folkpartiet handlar det om prioriteringar. Vill vi erbjuda en värdig äldreomsorg i Botkyrka är det helt nödvändigt att satsa på god mat och då behövs det "stjärnkockar". Pengar finns uppenbarligen då majoriteten är ivriga att satsa på annat för att sätta kommunen "på kartan". T ex ska ett idéhus byggas i Tullinge som nästan ingen vill ha. Det kostar 100 miljoner kronor och för den årliga driftskostnaden kunde man ha anställt flera "stjärnkockar".

Så står det till i kommunen som är långt från lagom!

Inga kommentarer: