Alla som vill ska ha möjlighet att kunna ta politiska uppdrag. Formellt är det också så. De lagar som finns ger medborgarna rätt till ledighet för kommunala uppdrag och kommunerna betalar ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst.
Men verkligheten är en annan. På många ställen sammanträder de vanliga nämnderna på kvällstid och tjänstemännen förväntas att vara tillgängliga för att föredra ärenden m.m. Men när det kommer till kommunala bolag och olika beredningar är det andra regler som gäller. Här sammanträds det dagtid och ibland på knöliga tider som gör det svårt för de förtroendevalda att ta sig dit. T ex om mötet hålls en tisdag kl 14.00. Hur lätt är det för en förskolelärare eller sjuksköterska att lämna jobbet för att vara på ett möte mitt på eftermiddagen?
Många har svårt att komma ifrån jobbet för att gå på politiska sammanträden på dagtid. Skälen till det är många. Chefen kanske ogillar det, arbetssituationen gör att man inte kan lämna sitt jobb just då osv. Dessutom är många korttidsanställda eller arbetar på kontrakt på dagens arbetsmarknad, som gör det svårt att engagera sig politiskt dagtid.
Konsekvensen blir att de kommunala organ som sammanträder dagtid riskerar att i allt för hög grad besättas av de som har möjlighet att gå på sammanträdena t ex yrkespolitiker eller pensionärer. Ett annat välkänt problem är också den låga andelen kvinnor i kommunala bolag.
Jag anser att huvudregeln bör vara kvällssammanträden. Väl medveten om att det finns en del som jobbar skift och kan ha svårt på kvällar också. Men med sammanträden på kvällar kommer ändå fler ha möjlighet att åta sig politiska uppdrag. En sådan förändring skulle öka jämlikheten och demokratin samt väsentliga öka möjligheten så att fler kan ta ett politiskt uppdrag!
Därför bör Folkpartiet i sitt jämställdhetsarbete uppmana kommun- och landstingspolitiker att så långt det går förlägga sammanträden på kvällstid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar