torsdag 8 januari 2009

Sopproblem

I dagens DN kan man läsa att återvinningstationerna runt om i länet inte fungerar. Det är något som vi boende i Botkyrka kunnat märka i flera år. I vårt fall skyller såväl sopbolaget SRV-återvinning och förpackningsinsamlings företagen på varandra med snusket runt stationerna ökar. Sophantering tar också allt mer formen av att den enskilde ska åka iväg, ibland flera kilometer, för att bli av med sina sopor. Folkpartiet har en annan lösning på dessa problem som vi presenterade i kommunfullmäktige innan jul i ett yttrande som återges här:

Ärende 256: Förändring i renhållningsordningen

Förslaget till ändring av renhållningsordning innebär att kärlet för icke brännbart avfall hämtas av SRV var trettonde vecka istället för var åttonde vecka. Dessutom kan SRV i framtiden i samråd med kommunen hämta ännu glesare.

Samtidigt får man sortera metallförpackningar och även mjukplast och lämna vid återvinningsstationerna. Detta sker oftast med bil.

Folkpartiet liberalerna tycker att hela avfallshanteringen har blivit för svår för de flesta Botkyrkaborna. Alla som inte bor i Botkyrkabyggens lägenheter är tvungna att lasta bilen med avfall som t ex glas, papper, kartong, hårdplast och metall och en gång i veckan och köra till en återvinningsstation. Vidare ska miljöfarligt avfall lämnas till en bensinmack eller Skyttbrink, för inte att tala om grovsopor som gamla soffan mm. Långt mer än hälften av avfallet ska köras bort av kommuninvånaren.

Vi tror att det inte heller tjänar miljön när alla kör runt med sitt avfall. Däremot finns det en del företag som tjänar på det sorterade avfallet som vi konsumenter ju redan har betalad en förpackningsavgift för.

Det har blivit för svårt att göra rätt!

Folkpartiet tycker att all sopsortering ska vara nära bostaden. Man kan t ex tänka sig att ha olika färgade plastpåsar för olika material. I Botkyrka är inriktningen den motsatta.

Människor måste göra allt mer av jobbet. I framtiden kanske det normala hämtningsintervallet blir 4 veckor för vanliga sopor till samma kostnad. Det är en inriktning som varken gynnar miljön eller minskar sopberget.

Vi måste hitta smartare lösningar så att det blir lätt att göra rätt och vi hoppas att politikerna i SRV´s styrelse inte längre medverkar till försämringarna av sophanteringen.

Inga kommentarer: