måndag 12 maj 2008

Allting kostar i Botkyrka

När vi hade kommunstyrelse i förra veckan fick vi höra majoriteten (s+v+mp) att Botkyrka är en djärv kommun som vågar att prova nytt. Det tycker väl alla låter jättebra men problemet är att smakar det så kostar det. Allting blir dyrt i Botkyrka mycket dyrare än i andra kommuner.

Kommunen ska bygga ett nytt dagis i Alby. Bra det behövs, men majoriteten får då för sig att man ska bygga på ett nytt sätt. Byggnaden ska vara rund säger man och då kostar den 20 miljoner kronor mer att bygga än om man byggt ett ordinärt dagis som man t ex gör i Stockholm. Malmsjö skola i Vårsta ska byggas om, fine det var på tiden, men det ska byggas som ett s.k. passivhus. Dyrare än en vanlig byggnad och dessutom saknar byggnaden ordinarie uppvärmingssystem. Efter en kall vinterhelg kommer då skolan att vara utkyld innan lärare och elever men sin kroppsvärme värmer upp huset.

Kommunen ska som sagt våga prova något nytt, men när det gäller vem som ska betala det finns inget nytänkande. 99,5 procent av skatteintäkerna i kommunen går direkt till driften och man tvingas låna till nya investeringar. Så går det om man ska vara långt ifrån lagom!

Inga kommentarer: