onsdag 14 maj 2008

Monolog istället för dialog

I Botkyrka har majoriteten inrättat något som heter dialogforum i de olika kommundelarna. Tanken är att en församling politiker ska träffa medborgarna och diskutera viktiga frågeställningar ute i de olika kommundelarna.

På vissa håll har dessa forum blivit en succé. Från de medborgare som deltagit i dialogforumet i Grödinge/Vårsta har det ställts inte mindre än 88 frågor som man vill ha svar på. Naturligtvis gör kommunens majoritet allt för att försöka fiffla bort dessa. Många av frågorna är obehagliga att ta i för majoriteten då de klart och tydligt visar på att allt inte är så bra i kommunen som den politiska ledningen jämnt försöker att trumma in. I mitt eget dialogforum i Tumba diskuterade tom en majoritetsföreträdare härom veckan att vi som politiker ensamma ska välja de ärenden som diskuteras i forumet och gärna då något abstrakt som det är svårt att ha åsikter om! Folkliga synpunkter såsom gatuunderhåll, snöröjning m.m avfärdas som frågor som dialogforumen är för "fina" att befatta sig med.

Min gissning är att dialogforumen tillkommit av två skäl:
1. För att ett antal politiker ska ha ett uppdrag.
2. Att kommunen stolt ska kunna delta i någon tävling, och gärna få ett pris, för att man bryr sig så mycket om demokratin.

Inga kommentarer: