tisdag 13 maj 2008

Vad är integration?

Tidningen Fokus presenterade förra veckan en undersökning som visade att Botkyrka var näst bäst i landet på integration. Ett kriterie för detta sägs vara att kommunen har en så stor andel invandrare!

Visst är det så, men andelen invandrare i sig är inget bra mått på om man lyckats med integrationspolitiken. Tittar vi på arbetslöshetstalen så är Botkyrkas position föga smickrande. Trots att arbetslösheten sjunkit mycket pga den borgerliga regeringens politik så är arbetslöshetstalen mycket högre än såväl läns- som rikssnitt i Botkyrka. Bostadspolitiken är ett annat område där den misslyckade integrationspolitiken i Botkyrka tydligt visar sig. Folk med utländsk bakgrund är i stor grad hänvisad till att bo i miljonprogrammets allmännytta i Norra Botkyrka medan vi med svensk bakgrund i stor grad bor i Södra Botkyrka och på ett eller annat sätt äger vår bostad.

Något annat som är beklagansvärt när det gäller integrationspolitiken är Folkpartiets eget integrationssamråd. Samrådsfrågorna fokuserar vid regelverket för medborgarskap, kontrollen av friskolor samt kriminalisering av barnäktenskap som de vägar som ska skapa integration. Visst det är jätteviktiga frågor. Men ta t ex kriminalisering av barnäktenskap som är en fråga som måste beröra hela samhället och inte enbart ses som ett integrationsproblem. Tyvärr så saknar Folkpartisamrådet liksom tidningen Fokus lösningen på de stora frågorna i integrationspolitiken, nämligen en bättre sysselsättnings- och bostadspolitik.

Inga kommentarer: