torsdag 1 oktober 2009

Översiktplan

Kommunen ska ta fram en ny översiktsplan. Då borde det vara läge att ha en bred dialog hos medborgarna om denna. Men så icke. Från Folkpartiet känner vi oss föranledda att lägga följande yrkande:

Ärende 201: Ny översiktplan för Botkyrka – inriktningsbeslut (KS/2008:210)

Förslag till beslut
Folkpartiet yrkar att Kommunstyrelsen återremitterar ärendet till kommunledningsförvaltningen som får i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till inriktning för en ny översiktsplan för Botkyrka kommun. Det nya förslaget ska mer överrensstämma med planerings- och näringslivsberedningens uppdrag så som det framgår från planerings- och näringslivsberedningens protokollsutdrag 2009-08-19.

Motivering
Uppdraget från planerings- och näringslivsberedningen var att ”med ledning av beredningens diskussion överlämna ett utvecklat förslag…”. Men föreliggande tjänsteskrivelsen från förvaltningen är inte en förväntad utveckling av texten med några tillägg från diskussionerna i beredningen. Denna text innehåller som bärande centrala delar helt nya tankar om en ”Botkyrkastad” som förefaller att vara ett tillskott från den politiska majoriteten som har tillfogats efter sammanträdet. Enligt detta förslag degraderas inriktningen för den nya översiktsplanen till att helt omskapa Norra Botkyrka till centralorten ”Botkyrkastaden” och resten av kommunen ägnas bara ett förstrött intresse som något slags glesbygd eller förorter till ”Botkyrkastaden”.

Folkpartiet säger ja till en positiv utveckling i Norra Botkyrka, men vi tvivlar på att den inriktning som anges i ordförandeförslaget är den bästa. Den tar sin utgångspunkt i ett ovanifrån perspektiv där politiker, byggherrar, arkitekter osv. redan på förhand vet vad som är bäst för utvecklingen i Norra Botkyrka. Enligt vår uppfattning är det ett underifrån perspektiv som borde råda istället där en bred diskussion med alla boende i kommunen, såväl i Norra som Södra Botkyrka, får utgöra underlaget för översiktsplanen. Som det nu ser ut i ordförandeförslaget är det redan bestämt vad som ska ske med Norra Botkyrka.

Vidare sägs det att en klimatsmart utveckling av Botkyrka i överensstämmelse med Botkyrkas nya klimatstrategi ska vara en viktig utgångspunkt för den nya översiktsplanen. I denna klimatstrategi framgår det att det är trafiken som är står för den helt dominerande delen av koldioxidutsläppen, men här prioriterar man fjärrvärme framför andra – förmodlig bättre alternativ. Hur är det med beredskapen att uppfylla visionerna som fyller alla strategidokument efter att de väl har antagits?

Att ta fram en ny översiktplan är ett av de viktigaste besluten i kommunen under en mandatperiod. Genom översiktsplanen talar kommunen om vilka områden som ska utvecklas och vilka som är värda att bevara – i hela kommunen.



Lars Johansson (FP)

Inga kommentarer: