tisdag 7 december 2010

Är det fult att handla?

Jag har inte skrivit något på bloggen under några veckor, men idag kunde jag inte låta bli längre. Råkade se in i kommunens konsthall under lunchen och där har man just nu en utställning om kapitalism och handel.

Naturligtvis ska den fria marknaden sablas ner. "Att handla är äckligt kunde man läsa på ett anslag". Häromveckan var det en dag som var avsatt till bojkott av julhandeln. Det märkliga med att alla dessa handelshatare som får ge utlopp för sina tankar är att man inte ser på konsekvenserna av deras tänkande. En fri marknadsekonomi byggar på att vi handlar med varandra och ju mer vi handlar ju mer beroende blir vi av varandra och därmed kan vi skapa en fredligare värld. Att inte handla och köpa leder bara till samhällets undergång.

2 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Varför skriver du som om det är ett val mellan att inte handla alls och att köpa allt.

Får ingen konsumtionskritik finnas i en liberalvärld?

Lars sa...

Jodå, men handel och fri handel är basen för allt välstånd. Svenskt näringsliv hade en bra annons kampanj inför julen för två/tre år sedan som handlade om "Gumman som handlade för lite". Hon blev uppmannad av olika organisationer att sluta att handla och istället tänka på folk i fattiga länder. Konsekvensen blev att affärerna fick lägga ner och de som bor i fattiga länderna fick det ännu sämre då de inte kunde tillverka något som kunde säljas till rikare länder