torsdag 22 september 2011

Ett bra förslag

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) gjorde igår ett utspel om att de som går på försörjningsstöd ska utföra en motprestation om de för att få stödet. Detta är ett mycket bra förslag. Vad Folkpartiets partistyrelse förslagit är att:
Socialtjänstlagen  ändras så att det blir obligatoriskt för kommunerna att ställa krav på motprestation för alla arbetsföra socialbidragstagare. Om personen vägrar att delta i åtgärder ska ersättningen trappas ned. I första hand ska personen delta i Arbetsförmedlingens insatser, i andra hand i kommunala insatser.


Det ska löna sig att arbeta – också för personer med försörjningsstöd. Personer som haft försörjningsstöd en tid bör får behålla en viss andel t.ex. 30 procent av en arbetsinkomst, medan resterande del av inkomsten avräknas mot försörjningsstödet. Då ger varje extra arbetad timme mer pengar i plånboken och socialbidraget fasas gradvis ut vartefter arbetsinkomsten ökar.

Genomför en utvärdering på nationell nivå för att ”benchmarka” effekterna av kommunala åtgärder för arbetslösa socialbidragstagare. Arbetsförmedlingen bör också mer än i dag prioritera personer med försörjningsstöd och ge dem samma tillgång till aktiva åtgärder som andra.

Som det skrivs ovan. Det ska löna sig att arbeta. Det är något som vi i Folkpartiet sagt i alla tider och nu kommer ytterligare ett förslag som följer den linjen.

Inga kommentarer: