tisdag 24 september 2013

Se upp med de som vill minska utbudet av arbetskraft!


Jag har skrivit det flera gånger tidigare men det tåls att upprepas. Utan fri företagsamhet och ett växande näringsliv kan vi aldrig uppnå tillväxt och välfärd.

 Detta torde vara självklart för alla, och det kanske är så för oss som är folkpartister. Men runt om oss finns det andra politiska partier som vill sätta krokben för tillväxt genom att minska utbudet av arbetskraft. I första hand tänker vi då på främst Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som av tradition vill ha höga skatter på jobb och företagande så att det inte blir lönt att jobba. Miljöpartiet brukar förvisso säga att vi måste har en bra företagspolitik i landet. Men inte heller detta parti är trovärdigt. Skatter på t ex transporter och utsläpp ska ensidigt höjas i Sverige utan att ta hänsyn till att vi lever och verkar i EU och därmed måste miljöskatter harmoniseras i alla EU-länder. Annars är risken stor att svenska företag slås ut. Det sista oppositionspartiet i Riksdagen, Sverigedemokraterna, är också tillväxtfientligt. Främst genom att man vill begränsa utbudet av arbetskraft genom att inte välkomna människor från andra kulturer. Även inom regeringen har vi partier som vill minska arbetsutbudet. Jag tänker då på Kristdemokraterna och vårdnadsbidraget, som också det är ett sätt att uppmuntra till ett mindre utbud av arbetskraft.

Med detta vill jag säga att det är viktigt att vi som liberaler står upp för en politik som underlättar företagande och ökar utbudet av arbetskraft. Kan vi genomföra det får vi fler och växande företag och fler i jobb. Regeringen har gjort mycket men mer finns att göra. Inte minst genom att underlätta för företagande med sänkta skatter och minskat krångel.

Med fler i jobb betalar fler skatt och därmed får vi mer skattepengar att fördela till välfärden inom skola, vård och omsorg. Eller till angelägna infrastruktursatsningar.. Alltså genom att fler jobbar och att det finns många privata företag så kan vi satsa på höjda lärarlöner och fler händer i vården.

Detta är ju en enkel ekvation, men vi måste se upp inför valrörelsen. Det finns som jag nämnt ovan flera partier som beredda att föra en helt annan politik som på sikt kommer att gröpa ur välfärden.

Inga kommentarer: