onsdag 26 februari 2014

Inför expressbygglov i Botkyrka


Att det måste byggas mer i hela Stockholms län är i stort sett alla överens om. Ska Stockholmsregionen fortsätta att vara en tillväxtregion så måste det byggas mer bostäder.

Det är många olika faktorer som spelar in för att det ska bli lättare att bygga mer. Staten har ett stort ansvar men också kommunerna kan göra mycket för att underlätta för byggande. En nyckel till detta är att förkorta planprocesserna och att behandla bygglov snabbare. Mycket har redan gjorts på dessa områden i Botkyrka kommun men mer kan göras.

Ett sätt att ytterligare kunna skynda på bygglovsprocessen är att införa ”expressbygglov”. Ett sådant system införs i Värmdö kommun den 1 mars. Systemet innebär att det möjligt att lämna in en bygglovsansökan före klockan nio på morgonen och få besked innan arbetsdagens slut. Förutsättningen för att en ansökan ska kunna hanteras som ett expressbygglov är att  fastigheten måste ligga inom planlagt område, åtgärden ska vara planenlig och byggnationen får inte påverka vatten eller avlopp. Detta är ett intressant förslag som borde kunna provas också i Botkyrka.

Inga kommentarer: