måndag 11 augusti 2008

Att låtsas att Botkyrka är något annat

Alla vi som bor i kommunen vet att Botkyrka är en förortskommun i Storstockholmsområdet belägen ett par mil sydväst om centrala Stockholm. Men i sin iver över att Botkyrka ska vara spännande så tar den styrande vänstermajoriteten nu fram nya planer som ska omdana kommunen till en stad.

Det låter väl skoj om det kunde bli som en stad här i kommunen är väl första tanken. Men funderar man lite till så ställs frågan om hur det ska gå till. Planerna som det gäller är Fittja som nu helt plötsligt efter ca 35 år ska få stadskaraktär. Hur det nu ska gå till. Ska Fittja jämnas med marken och ska en ny stadsbebyggelse uppstå? Nej då! Majoriteten med samhällsbyggnadsnämndens ordförande i spetsen har helt enkelt kommit på att de hus som idag finns i Fittja är av stadskaraktär! Byggs det dessutom lite nya radhus, några hus på vattnet i Albysjön samt ett verksamhetshus bakom Fittja centrum så tros helt plötsligt Fittja bli en konkurrent till Stockholm eller någon annan stad.

Hela tanken pekar tydligt på den socialistiska övertro till politiska beslut. Nu helt plötsligt ska det som Mona Sahlin för ett år sedan sade att det ”doftade betong” omvandlas till en stad med ett enkelt klubbslag. Vad socialdemokraterna inte begriper är att kommunen och Fittja formas i samarbetet mellan kommun, näringsliv och invånare. Fittja vinner mycket mer på den näringslivsutveckling som är på gång längs E4/E20 stråket, där Hornbach är det senaste exemplet på en ny etablering, än på politiska beslut om att det ska vara en stad.

Inga kommentarer: