måndag 21 september 2009

Passivhus bra eller dåligt?

Just nu är det på ropet överallt att bygga passivhus och alla tycker det är bra. Jag har dock pratat med en av mina partikamrater här i Botkyrka som heter Peter Siebert och som är tekniskt kunnig. Han anför följande om passivhus:

Det är olämpligt att bygga t ex förskolor som passivhus. I Alingsås uppges personalen och barnen vara nöjda trots redovisade temperaturskillnader på 5 grader Celsius under dagen. Tyvärr vet vi inget om hur varm/kallt det kan vara på måndagsmorgonen efter en kall natt, eller efter en längre ledighet som julhelgen.
I Alingsås är beredskapen för att försvara passivhus stor eftersom det här finns ett omhuldat ”Passivhuscentrum” som ”…skall vara den samlade och pådrivande kraften för hållbart byggande genom passivhusteknik…”. Detta är dock inget skäl för att Botkyrkas barn ska behöva lida av kalla lokaler på morgonen.
Från Folkpartiets sida gillar vi däremot lågenergihus med värmeregling i varje rum som i slutändan inte ska behöva använda mera energi än dessa ”passivhus”.

Inga kommentarer: