onsdag 19 november 2008

Lova inte för mycket

Ofta får man höra att politiker inte håller sina löften, och det är sant ibland. Men det gäller också för politiker att lova sådant som blir svårt att hålla generationer fram. Låt mig ta några exempel.

När Grödinge gick upp i Botkyrka kommun för snart 40 år sedan så lovades det att de byskolor som fanns på Grödingelandet skulle få vara kvar för alltid. Det löftet bröts för något år sedan när skolan i Uringe lades ner. Skolan hade då bara 10 elever och många föräldrar valde att sätta sina barn i en annan skola av pedagogiska skäl. Ska vi då som är politiker flera generationer senare tvingas att hålla detta orealistiska löfte. Likaså det löfte som ställdes ut för 35 år sedan om att alla barn i Norra botkyrka ska ha ett eget klätterträd. Ska detta löfte hindra politiker nu att bygga nya välbehövliga villor i Norra Botkyrka? På riksnivån är väl löfte om att kärnkraften skulle vara avveckla 25 år efter 1980 ett motsvarande orealistiskt löfte.

Framtiden ser så mycket annorlunda ut än vad vi någonsin kan förstå idag och därför ska man inte binda upp sig i sådant som kan komma att ändras genom nya fakta och realism

Inga kommentarer: