måndag 3 november 2008

10 år

I lördags var det 10 år sedan jag började som gruppledare för Folkpartiet i Botkyrka. De första fyra åren var jag "bara" gruppledare på deltid en dag i veckan. När jag tillträde var vi som var ordinarie för Folkpartiet i kommunfullmäktige helt nya i dessa roller samtidigt som Folkpartiet hade gjort ett mycket dåligt val i såväl riket som i Botkyrka. Sedan dess har det gått uppåt i valet 2002 och neråt i valet 2006.

När det gäller politiska frågor så är det ungefär de samma nu som då som man brottas med, om än med olika vinkling. 1998 så startades processen för att sälja det kommunala elbolaget. Ett syfte med detta var att med intäkterna kunna få ner den kommunala låneskulden. Idag kämpar vi med näbbar och klor för att det inte ska explodera. I samband med att försäljningen gick igenom 1999 skrev jag följande insändare:

Sänk skatten med 50 öre
Försäljningen av Energiverket ger oss ett ökat ekonomiskt utrymme. Samtidigt nås vi av glädjande besked om att Botkyrkas skattekraft, som under flera år sjunkit till den lägsta nivån i Stockholms län har börjat vända uppåt igen. Vi har också en positiv inflyttning gentemot övriga Sverige och mot utlandet. Dess värre har vi en negativ inflyttning i förhållande till det egna länet. Detta är bekymmersamt, då det ofta är de med högre inkomster som flyttar ut. Här är skatteuttaget av betydelse. Även om mycket få människor väljer bostad enbart med anledning av skattetrycket är det klart att det spelar in när de flesta andra faktorer är lika. Botkyrka har inte bara länets högsta skatt, vi har även påtagligt mycket högre skatt än våra grannkommuner. För att göra kommunen till ett attraktivt alternativ måste skatten förr eller senare sänkas.
För att en skattesänkning skall ha någon betydelse måste den vara märkbar. En skattesänkning på 50 öre är enligt vår uppfattning en lämplig nivå, då den skulle ta oss bort från positionen som länets främsta högskattekommun och samtidigt innebära en reell köpkraftsförstärkning för låg- och medelinkomsttagare. På Södertörn skulle vi komma under både Haninge och Nynäshamn i skattetryck.
I motsats till vad som oftast sägs är det inte i första hand höginkomsttagarna som tjänar på en skattesänkning utan det är de grupper som redan har små eller obefintliga marginaler som har mest att vinna. För en person med en årsinkomst på 150.000 skulle den av Folkpartiet föreslagna skattesänkningen innebära 750 kr mer i plånboken. Den som fnyser åt detta belopp har förmodligen aldrig själv varit fattig.
Vi är medvetna om att det finns stora behov, framför allt inom skolan i Botkyrka. Vi är medvetna om att en bra skola och en bra barnomsorg är nog så viktigt för medborgarna som en sänkt skatt. Vi är också medvetna om att vi för första gången på mycket länge sitter i en situation där vi inte måste välja mellan att satsa på skolan och att sänka skatten. Ett så här gynnsamt läge för skattesänkning kommer inte att återkomma. Följaktligen föreslår vi att skatten i Botkyrka sänks med 50 öre.

Inga kommentarer: