onsdag 1 oktober 2008

Synen på friskolor

Jag tycker att Folkpartiets partistyrelse i sitt ställningstagande rörande inspektion av friskolor, inför partiets partiråd kommande helg, halkat snett.

Man kan få intrycket av att friskolor inspekteras alldeles för sällan och alldeles för slappt! Vad ligger bakom dessa tankar? Jag tycker att det ska vara självklart att alla skolor, såväl friskolor som kommunala ska utsättas för samma krav och lika täta inspektioner. Varför ska vi som liberaler tro att kommunala skolor sköter sig bättre än friskolor per automatik?

Det är däremot bra att vi förespråkar ej föranmälda inspektioner. Detta är något som borde göras också på andra områden såsom t ex när det gäller miljöinspektioner.

2 kommentarer:

Comatose666 sa...

Visst du har rätt, så länge man granskar de religiösa friskolorna extra hårt, om man nu inte får förbjuda dom enligt någon EU-lag..

Eller vad säger du?

Lars sa...

Det gäller väl att först defienra vad som är en religiös friskola. Att en friskola är syriansk som i Botkyrka betyder inte per automatik att den syrianska kyrkan är dominerande i skolans filosofi.

Jag förstår att skrivningarna från FP-partistyrelse handlar om just religiösa friskolor, men har man bara en ordentlig mal för hur man ska utföra inspektioner så ska man inte behöva göra skillnad på någon skola alls.
Lars